Μία εντελώς διαφορετική Alfa Romeo από αυτές που έχεις συνηθίσει να βλέπεις (photos)


Μπορεί αυτή η Alfa Romeo να μην φημίζεται για τις υψηλές επιδόσεις και τον fun-to-drive χαρακτήρα, ωστόσο έχει τραβήξει σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον λίγες ημέρες πριν... βγει στο σφυρί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: GOODING & COMPANY
  • 31/7/2023

Οι περισσότεροι οδηγοί έχουν συνδέσει το όνομα της Alfa Romeo με γρήγορα αυτοκίνητα που μπορούν να χαρίσουν μοναδικές στιγμές οδηγικής απόλαυσης. Αυτό που δεν περιμένει κανείς να δει είναι ένα van που κουβαλά τα σήματα της ιταλικής φίρμας και το οποίο είναι καλυμμένο με ειδικό αγωνιστικό livery. Κι όμως υπάρχει, και τις επόμενες εβδομάδες θα πωληθεί σε δημοπρασία με τους ενδιαφερόμενους συλλέκτες να αδημονούν να καταθέσουν τις προσφορές τους. 

Πρόκειται για την Alfa Romeo F12 Furgone του 1973, που εκτελούσε χρέη υποστηρικτικού οχήματος για την ομάδα Moto Villa, η οποία κυριάρχησε στους αγώνες μοτοσυκλέτας κατά τη δεκαετία του '70, κερδίζοντας το ιταλικό πρωτάθλημα από το 1975 μέχρι το 1977.

Όταν η ομάδα δε χρειαζόταν πια το van, αυτό αποθηκεύτηκε σε ασφαλές σημείο μέχρι το 2016, όποτε κι αγοράστηκε από τον Ed Seymour, γνωστό συλλέκτη και συντηρητή μοντέλων της Alfa Romeo. Το συγκεκριμένο δημιούργημα των Ιταλών πέρασε από μία ενδελεχή συντήρηση και βελτίωση, πριν καταλήξει σε συλλογή αυτοκινήτων στη Ν. Καλιφόρνια.

Τώρα, φέρει αγωνιστικό livery της Autodelta, του αγωνιστικού τμήματος της Alfa Romeo που δημιουργήθηκε το 1961 κι έκτοτε έχει χαρίσει στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία θαύματα της αυτοκίνησης, όπως η T33/3, η οποία αγωνίστηκε στο Targa Florio το 1971.

Η κινητήρια δύναμη της F12 Furgone έρχεται από έναν τετρακύλινδρο σε σειρά DOHC κινητήρα χωρητικότητας 1.290 cc, ο οποίος φέρει καρμπυρατέρ Solex και παράγει 53 PS. Εκτός αυτού, στο εσωτερικό μπορεί να βρει κανείς έναν κινητήρα 750-Series χωρητικότητας 1,3 L της Alfa Romeo από το 1958.

Παρόλο που πρόκειται για van, η τιμή του αναμένεται να «σπάσει» το φράγμα των 100.000 δολαρίων στην προσεχή του δημοπρασία στις 18-19 Αυγούστου στο Pebble Beach Auction.