Κίνα - Γαλλία, συμμαχία! Renault και Geely επενδύουν 7 δις σε ΜΕΚ και υβριδικά συστήματα


Η Renault και η Geely συνεργάζονται για την εξέλιξη βενζινοκίνητων και υβριδικών κινητήρων, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε εταιρείες όπως η Volvo, η Nissan και η Mitsubishi.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 14/7/2023

Η Renault κι η Geely επενδύουν έως και 7 δις ευρώ σε μία νέα κοινοπραξία, με στόχο την εξέλιξη κινητήρων βενζίνης και υβριδικών συστημάτων, όπως αποκάλυψε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία σε σχετική της ανακοίνωση.

Σε μία εποχή που ο εξηλεκτρισμός παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις κινήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι Renault και Geely ρίχνουν φως σε έναν τομέα που αργά ή γρήγορα αναμένεται να φθίνει ή να εξαλειφθεί. Πιο συγκεκριμένα, το κοινό πόνημα των δύο εταιρειών αφορά τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας των ΜΕΚ και των υβριδικών συστημάτων.

Δύο κέντρα επιχειρήσεων έχουν ήδη στηθεί, στη Μαδρίτη για τη Renault, και στην Hangzhou για την Geely, αντίστοιχα, ενώ οι κεντρικές εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο Ην. Βασίλειο. Τα νέα για την κοινοπραξία έρχονται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Renault ότι ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε μία νέα ΜΕΚ, ονόματι Horse.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινάμε αυτό το ταξίδι, ώστε να γίνουμε ένας παγκόσμιος ηγέτης στις υβριδικές τεχνολογίες, παρέχοντας λύσεις χαμηλών ρύπων στους κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως,» είπε ο Eric Li, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου Geely.

Η νέα εταιρεία που θα συνθέσουν οι δύο κολοσσοί θα απασχολεί 19.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα βρουν νέα εργατική «στέγη» στις 17 μονάδες παραγωγής και τα 5 κέντρα ερευνών και εξέλιξης που θα δημιουργηθούν. Μερικές από τις εταιρείες που θα προμηθεύονται κινητήρες και τεχνολογίες από τη συγκεκριμένη είναι οι Renault, Geely, Volvo, Proton, Nissan, Mitsubishi Motors, και PUNCH Torino.

Όσο για τους στόχους της, η Renault αποκάλυψε ότι σκοπεύει να παράγει έως και 5 εκατ. ΜΕΚ, υβριδικές και PHEV μηχανές ετησίως, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters, τα ετήσια έσοδα μπορεί να αγγίξουν έως και τα 15 δις. ευρώ. Οι εργασίες της κοινοπραξίας θα ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.