Κορωναϊός: μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του CO2 όσο εξαπλώνεται η πανδημία!


Ήταν αναμενόμενο πως ο αισθητός περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων θα είχε θετική επίδραση στην ρύπανση του περιβάλλοντος.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/3/2020

Η πανδημία του κοροναϊού μπορεί να είναι το μεγάλο θέμα και πρόβλημα ολόκληρου του πλανήτη αλλά όσο και αν ακούγεται περίεργο ή τραβηγμένο έχει και θετικές επιπτώσεις. Σε ότι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές CO2.

O περιορισμός των μετακινήσεων λοιπόν στο ελάχιστο, λόγω της πανδημίας, έχει περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τόσο τους ρυπαντές όσο και τα αέρια του θερμοκηπίου πάνω από μερικές πόλεις.

Ερευνητές από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν πως σύμφωνα με τις μετρήσεις τους το CO (μονοξείδιο του άνθρακα) που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα αυτοκίνητα είναι μειωμένο περίπου κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μειωμένες είναι και οι τιμές του CO2, ενώ υπάρχει και μια αισθητή μείωση του μεθανίου.

Στην Κίνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκε μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και των ατμοσφαιρικών ρύπων κατά 25%, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια συνολική μείωση των εκπομπών οξειδίων του άνθρακα κατά 1% για φέτος.

Στη μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων αλλά και στην πτώση της βιομηχανικής παραγωγής αποδίδεται και η μείωση των εκπομπών των οξειδίων του αζώτου (NOx) τόσο στην Κίνα όσο και στη Βόρειο Ιταλία.

Στην πιο καθαρή ατμόσφαιρα του πλανήτη συμβάλλουν φυσικά και ο σημαντικά μειωμένος αριθμός πτήσεων.