Κορωνοϊός: Η αυξημένη κίνηση στα διόδια και η μη χρήση e-pass εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία


Παρά τις προτροπές των αρχών, ο κόσμος να παραμένει στα σπίτια του, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μία αυξημένη κίνηση στα διόδια Ελευσίνας! Διαφυγή στο χωριό ή εκδρομή, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο επικίνδυνο!

  • 20/3/2020

Κατ’ αρχήν, έχουμε ως δεδομένο το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων δεν διαθέτει συσκευές e-pass. Αντιθέτως, οι οδηγοί αναγκάζονται να κατεβάζουν το παράθυρο και να έρχονται σε επαφή με τον ίδιο υπάλληλο των διοδίων, συναναστρεφόμενοι με χρήματα. Αυτό κάθε άλλο παρά προάγει τη δημόσια ασφάλεια και τις προσπάθειες για περιορισμό της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Κατά δεύτερο λόγο, έχουμε τον προβληματισμό της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει αντιδράσει πολύ πιο γρήγορα από άλλες χώρες στη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Μάλιστα, δεν δείχνει και να διστάζει σε αυτές της τις αποφάσεις, με χαρακτηριστικότερη όλων την αντίδρασή της για αναστολή όλων των θρησκευτικών λειτουργιών, κόντρα στην αρχική απόφαση της εκκλησίας. Προφανώς, το επόμενο μέτρο του Πρωθυπουργού για τον περιορισμό της καμπύλης ανάπτυξης του ιού, είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι δεν απέχουμε παρά ημέρες από την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου.

Το να επιδείξουμε μία σοβαρή και υπεύθυνη στάση, είναι ζήτημα υγείας. Το να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα μαζικής μετακίνησης, οπωσδήποτε, δεν βοηθά στη μείωση του κινδύνου. Πιθανά, δε, να οδηγήσει και στο επόμενο στάδιο προστασίας, το επονομαζόμενο «lockdown». Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε το πως θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο εξόδου, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Για όσους, πάντως, σκέφτεστε να αναχωρήσετε για το χωριό, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Στην απόφασή σας αυτή, υπολογίστε και τα εξής: Τα χωριά μπορεί να βρίσκονται πιο κοντά στη φύση, πιθανά όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες (σε τροφή και ό,τι άλλο) περισσότερων των μόνιμων κατοίκων, επί μακρόν. Τα χωριά, επίσης, κατοικούνται συνήθως από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Είσαστε απόλυτα σίγουροι ότι κανένας ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν έχει συμπτώματα δεν θα μεταφέρει τον ιό εκεί έξω; Για να μην αναφέρουμε το δυσάρεστο γεγονός ότι εκτός Αθηνών, δυστυχώς, η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι απαραίτητα η ίδια.

Όπως λένε οι πάντες, μείνετε σπίτι και ακολουθείστε τις συμβουλές των ειδικών!