Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Fuel Pass 2 – Ποια ΑΦΜ υποβάλλουν αίτηση;


Άνοιξε η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα λάβουν τα ποσά της επιδότησης καυσίμων για τον δεύτερο κύκλο του Fuel Pass. Ποια ΑΦΜ μπορούν υποβάλλουν την αίτηση, πότε θα πιστωθεί το ποσό και ποια είναι η διαδικασία;

  • 1/8/2022

Στον «αέρα» βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η ψηφιακή πλατφόρμα στo gov.gr μέσω της οποίας σχεδόν 3.1 εκατ. πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το ποσό του δευτέρου κύκλου της επιδότησης καυσίμων.

Το Fuel Pass 2 αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και για τις τρεις πρώτες ημέρες οι πολίτες θα μπορούν να «τρέξουν» τη διαδικασία με βάση τον λήγοντα στον ΑΦΜ τους. Πιο συγκεκριμένα…

  • Δευτέρα 1/8/22- Τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3
  • Τρίτη 2/8/22 – Τα ΑΦΜ που λήγουν σε 4,5,6,7
  • Τετάρτη 3/8/22 – Τα ΑΦΜ που λήγουν σε 8,9 και 0

Από την Πέμπτη 4/8 και μέχρι και τις 29/8 όπου θα σταματήσει να είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός.

Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) κατά τις ημερομηνίες που προβλέπονται για τον ΑΦΜ τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η διαδικασία θα «τρέξει» γρήγορα και οι πολίτες θα δουν τα χρήματα να πιστώνονται μέσα σε 2 με 3 ημέρες από την στιγμή που θα εγκριθεί η αίτησή τους.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης καυσίμων

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, μέσω της ειδικής εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4950/2022, κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των σαράντα πέντε χιλιάδων (45.000) ευρώ, δύναται να αιτείται τη χορήγηση σε αυτό οικονομικής ενίσχυσης προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων.

Από εκεί και πέρα τα ποσά της επιδότησης θα πιστωθούν με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί και ο δεύτερος με τη χρήση άυλης ψηφιακής κάρτας, με το ποσό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αγορά καυσίμων. Για όσους επιλέξουν τον δεύτερο τρόπο, το Fuel Pass 2 προβλέπει και ένα επιπλέον χρηματικό bonus.

Τα ποσά της επιδότησης

  • 80€ για κατόχους αυτοκινήτων στην ηπειρωτική Ελλάδα με τη χρήση ψηφιακής κάρτας. Το ποσό επιδότησης για κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό αντιστοιχεί σε 65€.
  • 100€ για κατόχους αυτοκινήτων σε νησί με τη χρήση ψηφιακής κάρτας. Το ποσό για κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό αντιστοιχεί σε 85€.
  • 60€ για κατόχους μοτοσυκλετών στην ηπειρωτική Ελλάδα με τη χρήση ψηφιακής κάρτας. Το ποσό επιδότησης για κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό αντιστοιχεί σε 45€.
  • 70€ για κατόχους μοτοσυκλετών σε νησί με τη χρήση ψηφιακής κάρτας. Το ποσό επιδότησης για κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό αντιστοιχεί σε 55€.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η επιδότηση καυσίμων θα γίνει με βάση τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2021 κάτι που σημαίνει πως όποιος θέλει να λάβει τα ποσό που του αναλογεί θα πρέπει πρώτα θα υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, εφόσον δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Επίσης οι δικαιούχοι που θέλουν να λάβουν το ποσό μέσω άυλης κάρτας θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη συσκευή smartphone που θα έχει την τεχνολογία για να υποστηρίζει ανέπαφες εξ αποστάσεως συναλλαγές (NFC) διαφορετικά δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το ποσό της επιδότησης. Την ίδια στιγμή όσοι λάβουν την επιδότηση μέσω της άυλης κάρτας θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ποσό μέχρι και την 31/10/22 αφού στη συνέχεια η κάρτα απενεργοποιείται και το ποσό χάνεται.

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Από εκεί και πέρα η διαδικασία για να υποβάλετε την αίτησή σας είναι η ίδια με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα - μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα - μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Η είσοδος του φυσικού προσώπου- δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α' 184).

Η ενέργεια αυτή υλοποιείται, ως υπηρεσία στην υποδομή του vouchers.gov.gr και θα επαναχρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες login TAXISnet (OAuth 2.0 client) των υπαρχόντων υπηρεσιών του Προγράμματος FuelPass, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 2653/21.4.2022 (Β' 2030) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Επίσης, συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.