Μεγάλη επένδυση ύψους 2,6 δις. ευρώ από την Stellantis για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων σε εργοστάσια του Καναδά


Με την επένδυση αυτή διασφαλίστηκε το μέλλον δύο μεγάλων εργοστασίων κατασκευής αυτοκινήτων στον Καναδά.

  • 4/5/2022

Η Stellantis ανακοίνωσε σχέδια για επενδύσεις 2,6 δις. ευρώ στις δραστηριότητές της στον Καναδά, διασφαλίζοντας επίσης το μέλλον των εργοστασίων στο Brampton και στο Windsor.

Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου καθώς το μέλλον του εργοστασίου του Brampton είχε αμφισβητηθεί, δεδομένου ότι τα τρέχοντα Chrysler300, Dodge Challenger και Dodge Charger πρόκειται να αποσυρθούν από την παραγωγή στα τέλη του 2023.

Ωστόσο, χάρη στη σημερινή επένδυση, το εργοστάσιο θα ανακατασκευαστεί και θα εκσυγχρονιστεί πλήρως ξεκινώντας το 2024. Η παραγωγή θα ξαναρχίσει ένα χρόνο αργότερα και η εγκατάσταση θα παράγει οχήματα βασισμένα σε μια «ολοκαίνουργια, ευέλικτη αρχιτεκτονική». Η εταιρεία δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες, αλλά επιβεβαίωσε ότι το εργοστάσιο θα κατασκευάσει τουλάχιστον ένα ηλεκτρικό όχημα.

Το εργοστάσιο συναρμολόγησης του Windsor θα «μεταμορφωθεί για να υποστηρίξει την παραγωγή μιας νέας αρχιτεκτονικής οχημάτων πολλαπλής ενέργειας που θα παρέχει δυνατότητα ηλεκτρικής μπαταρίας για πολλά μοντέλα». Η ανανέωση του εξοπλισμού αναμένεται να ξεκινήσει το 2023 και φαίνεται ότι το εργοστάσιο θα συνεχίσει επίσης να κατασκευάζει τα Chrysler Pacifica, Voyager και Grand Caravan μόνο για τον Καναδά.

Τα καλά νέα δεν τελειώνουν εκεί, καθώς η Stellantis είπε ότι και τα δύο εργοστάσια αναμένεται να επιστρέψουν σε τρεις βάρδιες χάρη στη ζήτηση για τα νέα προϊόντα που θα κατασκευάσουν. Επιπλέον, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Αυτοκινήτων που εδρεύει στο Windsor θα προσθέσει περισσότερες από 650 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, καθώς επικεντρώνεται σε «ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών, ηλεκτρονικών ισχύος, ηλεκτρικών μηχανών και ενσωματωμένο λογισμικό διαχείρισης ενέργειας.» Το ARDC (Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Αυτοκινήτων)  θα γίνει επίσης το σπίτι ενός νέου εργαστηρίου μπαταριών που εκτείνεται σε 9.200 τ.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Καναδός Πρωθυπουργός Justin Trudeau είπε ότι «η σημερινή συμφωνία για τα ηλεκτρικά οχήματα κατασκευασμένα στον Καναδά είναι μια ακόμη επένδυση στους εργαζομένους μας και στο μέλλον μας». Πρόσθεσε, «Χτίζουμε μια καναδική αυτοκινητοβιομηχανία παγκόσμιας κλάσης, μια καινοτόμο οικονομία και ένα καθαρό, ισχυρό μέλλον για όλους».