Μια 14χρονη παρουσιάζει την εξέλιξη των Blind Spots


Κανείς δεν γνώριζε την Alaina Gassler μέχρι να γίνει viral στο διαδίκτυο για μια πολύ απλή αλλά ευρηματική της ιδέα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 11/11/2019

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες καταστάσεις που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά ένας οδηγός είναι η ορατότητα προς τα πίσω και συγκεκριμένα τα οχήματα που κινούνται στα τυφλά σημεία. Την κατάσταση βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό τα γνωστά συστήματα Blind Spots τα οποία ειδοποιούν οπτικοακουστικά τον οδηγό.

Ωστόσο, το ζήτημα της ορατότητας παραμένει από την στιγμή που υπάρχουν οι μπροστινές κολόνες του αμαξώματος. Πριν από περίπου δύο δεκαετίες η Volvo είχε παρουσιάσει ένα concept με κολόνες από δικτύωμα με διάφανο υλικό ώστε να βελτιώνεται η ορατότητα. Η Jaguar Land Rover έχει επιδείξει ένα παρόμοιο πρωτότυπο concept.

Και έρχεται η 14χρονη Alaina Gassler με ένα πρότζεκτ που η ίδια αποκαλεί “Improving Automobile Safety by Removing Blind Spots”, δηλ. ένα σύστημα που βελτιώνει την ασφάλεια και καταργεί τα Blind Spots. Αυτό το πρότζεκτ κατάφερε να της χαρίσει το βραβείο Samueli Foundation και μαζί το έπαθλο των 25.000 δολαρίων. Τι τελικά είναι αυτό το πρότζεκτ;

Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο το πρωτότυπο σύστημα βασίζεται σε μια κάμερα, ένα προτζέκτορα και μερικά 3D εκτυπωμένα υλικά ώστε να προσαρμοστούν τα εξαρτήματα τις μπροστινές κολόνες. Η κάμερα καταγράφει τα πλάνα έξω από το αυτοκίνητο μαζί με όσα δεν καλύπτει ένας καθρέπτης. Στη συνέχεια ένας προτζέκτορας τα απεικονίζει στην ειδική επένδυση εσωτερικά της κολόνας κάνοντας την αόρατη! Πραγματικά, εντυπωσιακό!