Μόρια: 5 εκ. ευρώ δωρεά από τις Volkswagen και Siemens!


Η ολική καταστροφή του μεγαλύτερου κέντρου μεταναστών στην Ευρώπη ευαισθητοποίησε κοινωνικά τις Volkswagen και Siemens, που αποφάσισαν από κοινού να προσφέρουν 5 εκ ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων προσφύγων.

  • Μιχάλης Κατωποδης
  • 14/9/2020

Η κατάσταση που ζει αυτές τις ημέρες το νησί της Λέσβου, μετά από τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε τη Μόρια, είναι πρωτοφανής. Πολλές χιλιάδες προσφύγων έχουν μείνει χωρίς στέγη και πρόσβαση σε βασικές υποδομές, στοιχείο που δεν αντανακλά μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά σε ολόκληρη τη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη σε θεσμικό επίπεδο έχουν γίνει διάφορες κινήσεις, φαίνεται όμως ότι κινήσεις στήριξης γίνονται και από τον ιδιωτικό τομέα.

Στην προκειμένη περίπτωση ο όμιλος Volkswagen και η Siemens συμφώνησαν από κοινού να προσφέρουν ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 5 εκ. ευρώ ως έκτακτη χρηματική ενίσχυση για την αποκατάσταση του προβλήματος. Το κεφάλαιο αυτό θα δοθεί στο Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό (DRK) για τη στήριξη των ολοκληρωμένων πρωτοβουλιών βοήθειας του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για εκτοπισμένους στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι ισχυροί άνδρες των δύο ομίλων, ο Joe Kaeser της Siemens και ο Dr. Herbert Diess της Volkswagen, «Όλοι έχουμε δει τις συγκλονιστικές εικόνες από το στρατόπεδο της Μόριας και το νησί της Λέσβου. Οι συνθήκες για τους πρόσφυγες είναι απελπιστικές, η πλειονότητα τους έχουν χάσει ό,τι λίγα είχαν. Υπάρχει συχνά αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών. Σε αυτήν την κατάσταση, πιστεύουμε ότι είναι ανθρωπιστική μας ευθύνη να βοηθήσουμε τους αποθαρρημένους πρόσφυγες, τους ενήλικες και όλα τα παιδιά, γρήγορα και με όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία. Δεδομένης της κατάστασης, έμπειροι οργανισμοί βοήθειας όπως ο Ερυθρός Σταυρός θα διασφαλίσουν ότι η βοήθειά μας θα φτάσει γρήγορα σε εκείνους που έχουν ανάγκη και ότι παρέχεται κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη στους πρόσφυγες.»

Από την πλευρά του, αποδεχόμενος τη σημαντική αυτή στήριξη, ο γενικός γραμματέας του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, DRK Christian Reuter δήλωσε τα ακόλουθα «Η δωρεά από αυτές τις δύο μεγάλες γερμανικές εταιρείες είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα προθυμίας να βοηθήσουμε τους άλλους, την ανθρωπότητα και την πρακτική αλληλεγγύη. Είμαι ευγνώμων που, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στη Λέσβο, και οι δύο εταιρείες ανταποκρίθηκαν τόσο γρήγορα και παρέχουν συνεχή βοήθεια για το έργο του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου που προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό».