Μπλοφάρει ο Ερντογάν; Κοίτασμα-μαμούθ από σπάνιες γαίες ανακαλύφθηκε στην Τουρκία


Σε μια σημαντική ανακοίνωση προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Εντογάν που αφορά σε κοιτάσματα σπάνιων γαιών τα οποία μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην παγκόσμια βιομηχανία και της ηλεκτροκίνησης, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. 

  • 10/7/2022

Το κοίτασμα εντοπίστηκε στην περιοχή της Ανατολίας και εκτιμάται ότι περιέχει 694 εκατομμύρια τόνους σπάνιων γαιών και μάλιστα 10 από τις συνολικά 17 σπάνιες γαίες, καθιστώντας το, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά από αυτό της Κίνας που υπολογίζεται σε 800 εκατ. τόνους σπάνιων γαιών.

Ο πρόεδρος της γείτονος χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας που θα μπορεί να παράγει 1.200 τόνους μεταλλεύματος σε ετήσια βάση ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι θα παράγονται και 250 τόνοι θορίου που χρησιμοποιείται στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται σε  πολλές βιομηχανικές τεχνολογικές εφαρμογές, με πιο γνωστή μας, αυτήν στην αυτοκινητοβιομηχανία και ειδικά στη τεχνολογία των καταλυτών και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι ηλεκτροκινητήρες διατίθενται σε πολλά διαφορετικές διατάξεις με τις πιο δημοφιλείς να είναι αυτές μόνιμου μαγνήτη οι οποίοι περιέχουν μεγάλες ποσότητες σπάνιων γαιών. Μέχρι εδώ ακούγονται όλα εντυπωσιακά όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Οι σπάνιες γαίες εξάγονται από μεταλλεύματα που μπορεί να περιέχουν ραδιενεργά υλικά όπως το θόριο και η εξόρυξη των απαιτούμενων σπάνιων γαιών συνήθως χρησιμοποιεί μια τεράστια ποσότητα καρκινογόνων ενώσεων όπως αμμωνία, υδροχλωρικά οξέα και θειικά άλατα. Έχει υπολογιστεί ότι η επεξεργασία 1 τόνου σπάνιων γαιών μπορεί να παράγει έως και 2.000 τόνους τοξικών αποβλήτων.

Λόγω της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των κινητήρων μόνιμου μαγνήτη, πολλοί κατασκευαστές έχουν απορρίψει αυτή την τεχνολογία υπέρ άλλων όπως αυτή των επαγωγικών κινητήρων, ενώ όλο και περισσότεροι προσπαθούν να απεμπλακούν από τις σπάνιες γαίες ακριβώς λόγω του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.