Ξεκίνησε η κατασκευή του εργοστασίου για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Ερντογάν


Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έθεσε τα θεμέλια για την δημιουργία του πρώτου εργοστασίου αυτοκινήτων που θα κατασκευάσει αποκλειστικά η χώρα και θα είναι το πιο σύγχρονο σε αυτή. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 21/7/2020

Σε μια μεγαλοπρεπή τελετή, ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdogan εγκαινίασε τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου αυτοκινήτων που έχει σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί μόνο από το ίδιο το κράτος. Οι εγκαταστάσεις του θα είναι στα βορειοδυτικά της Προύσας, δηλαδή εκεί όπου βρίσκονται τα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής οχημάτων των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες και η λειτουργία του να αρχίσει εντός του 2022.

Το κόστος της επένδυσης έχει προϋπολογιστεί στα 22 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ) και θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 175.000 οχήματα ετησίως. Η μελέτη για τη δημιουργία του εργοστασίου ξεκίνησε το 2018 όταν πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας (οι Zorlu Holding, BMC, Turkcell, Anadolu Group και Kök Group) ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την εταιρεία TOGG («Türkiye'nin Otomobili Girisim Grubu A.S»). Αυτή, έχοντας τη βοήθεια και από τα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας, θα αναλάμβανε το έργο της δημιουργίας του εργοστασίου, καθώς και τη σχεδίαση και την εξέλιξη νέων μοντέλων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε σχετικά: «Το νέο εργοστάσιο θα αλλάξει ριζικά την αντίληψη του κόσμου για το πώς πρέπει να είναι οι εγκαταστάσεις του. Σκοπεύουμε να το ολοκληρώσουμε σε 18 μήνες και να κατασκευάσουμε το πρώτο αυτοκίνητο σε αυτό εντός του τελευταίου τριμήνου του 2022». Ο κ. Erdogan δήλωσε περήφανος που θα γίνει πράξη ένα όνειρο 60 ετών για τη δημιουργία του πρώτου αμιγώς τουρκικού μοντέλου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής επιδείχθηκαν δύο ηλεκτροκίνητα πρωτότυπα οχήματα, ένα SUV και ένα τετράθυρο, που έχουν σχεδιαστεί από Τούρκους.

Όπως έγινε γνωστό, στο εργοστάσιο, το οποίο θα έχει χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα για την προστασία του περιβάλλοντος, θα απασχολούνται 4.323 εργαζόμενοι και στις εγκαταστάσεις του θα μπορούν να παράγονται μοντέλα διαφορετικών κατηγοριών, είτε με κινητήρες εσωτερικής καύσης είτε αμιγώς ηλεκτροκίνητα.