Νέα εποχή για τη Mercedes-Benz Hellas – Και επίσημα στα «χέρια» του Emil Frey Group


Νέος μήνας, νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς για τη Mercedes-Benz Hellas. Δείτε ποιος είναι ο Ελβετικός όμιλος που αναλαμβάνει το «τιμόνι» της εταιρείας.

  • 1/2/2023

Τον περασμένο Αύγουστο, εν μέσω θερινής ραστώνης, έσκασε σαν... βόμβα η είδηση ότι η Mercedes-Benz Hellas ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα αλλάζοντας ιδιοκτησιακό καθεστώς. Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί, αποφασίστηκε η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας στον Ελβετικό Όμιλο Emil Frey Group, με τη συμφωνία να ολοκληρώνεται τυπικά σήμερα, την 1η Φεβρουαρίου 2023.

H περίοδος που μεσολάβησε μέχρι την πλήρη αλλαγή της ιδιοκτησίας κρίθηκε απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφερθεί, με τον Όμιλο Emil Frey η Mercedes-Benz Hellas βρίσκει έναν έμπειρο και αξιόπιστο νέο μέτοχο, ο οποίος αποτελεί μακροχρόνιο συνεργάτη της Mercedes-Benz AG, με μεγάλη εμπειρία στην Πώληση και Επισκευή οχημάτων Mercedes-Benz σε πολλές Ευρωπαϊκές αγορές.

Με την ένταξη την Mercedes-Benz Hellas στον Emil Frey Group, η εταιρεία προσδοκά από το 1ο τρίμηνο του 2023 σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης στην Ελληνική αγορά αυτοκινήτου και σχεδιάζει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστική της θέση, σε μια περίοδο όπου ο κλάδος της αυτοκίνησης μετασχηματίζεται.

Emil Frey Group - Μια οικογενειακή εταιρεία με παράδοση

Ο Όμιλος Emil Frey Group AG ιδρύθηκε το 1924 με έδρα τη Ζυρίχη, ως συνεργείο ποδηλάτων και μοτοσυκλετών. Ο ιδρυτής της Emil Frey με τον επαγγελματισμό του κέρδισε γρήγορα κορυφαία φήμη, τόσο ως τεχνικός με την άμεση και σωστή εξυπηρέτηση που προσέφερε, όσο και ως αγωνιζόμενος με το αθλητικό του πνεύμα και την ποιότητα των προϊόντων του.

Σήμερα αποτελεί έναν πολυπληθή Όμιλο εταιρειών που δραστηριοποιείται στη Διανομή και Λιανική Πώληση αυτοκινήτων, ο οποίος κατέχει ηγετική θέση στην Ευρώπη αντιπροσωπεύοντας πολυτελείς, Premium αλλά και πιο volume seller μάρκες, συμπεριλαμβανομένων ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων, φορτηγών και λεωφορείων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται ως εισαγωγέας αυτοκινήτων της Stellantis σε έξι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, για την Subaru εκτός από την Ελβετία στη Γαλλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Γερμανία. Η Mitsubishi εισάγεται επίσης στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία μέσω του ομίλου ενώ πριν έρθει και στη χώρα μας η Emil Frey Group εισήγαγε οχήματα Mercedes-Benz στην Κροατία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Στη δε Ελβετία, η Emil Frey AG ενεργεί ως εισαγωγέας και αντιπρόσωπος για τις Abarth, Alfa Romeo, Aston Martin, BMW, Bentley, Citroën, DS Automobiles, Fiat, Ford, Isuzu, Jaguar, Jeep, Kia, Land Rover, Lexus, MINI, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Piaggio, Smart, Subaru, Suzuki, Toyota και Volvo.

Από το 2017, ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος έμπορος αυτοκινήτων στην Ευρώπη αφού αγόρασε 261 σημεία πώλησης που ανήκαν στο παρελθόν στη θυγατρική Porsche Holding του Ομίλου Volkswagen ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε όγκο πωλήσεων συναγωνίζεται μάρκες όπως οι Seat, Volvo, Mini, Jeep, Land Rover και Jaguar. Για παράδειγμα το Emil Frey Group πούλησε 450.000 νέα αυτοκίνητα τo 2018 ενώ συγκριτικά, η Seat πούλησε 452.372 οχήματα στην Ευρώπη την ίδια χρονιά.

Συνολικά, ο Όμιλος επιχειρεί ενεργά σε 680 σημεία, απασχολώντας πάνω από 23.000 υπαλλήλους, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Handelszeitung, ο όμιλος το 2019 απέφερε πωλήσεις περίπου 11 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (σχεδόν 11 δις ευρώ).

Παράλληλα, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στη χρηματοδότηση και μίσθωση οχημάτων, στους εταιρικούς στόλους, στα ανταλλακτικά και στα logistics, στη διαχείριση χώρων στάθμευσης, στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, στα πλυντήρια αυτοκινήτων, στα κλασικά αυτοκίνητα, σε σχολές ασφαλούς οδήγησης, στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και στην εμπορία μοτοσυκλετών.

Παρά τον πολυεθνικό του χαρακτήρα, ο Όμιλος Emil Frey παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση όπου οι αρχές του ιδρυτή της εξακολουθούν να οδηγούν την κουλτούρα της.