Ο V8 της Mercedes είναι πολύ σκληρός για να «πεθάνει»! Επιστρέφει στις AMG C63 και E63


Το ξανασκέφτηκε η Mercedes και όλα δείχνουν αλλάζει την απόφασή της και δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στον V8 επιλέγοντάς τον για τις AMG C63 και E63.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MERCEDES-BENZ
  • 10/8/2023

Όλα δείχνουν ότι η Mercedes έχει πάρει την απόφαση να ανασύρει από τον... κάτω κόσμο των κινητήρων τον πανίσχυρο V8, τοποθετώντας τον εκ νέου στις AMG C63 και E63, από το 2026 κι έπειτα. Το ρεπορτάζ έρχεται από το αμερικανικό Car and Driver, το οποίο αναφέρει ότι τα δύο μοντέλα θα αποκτήσουν τροποποιημένη εκδοχή του M177 twin-turbo V8 των 4,0 L.

Αυτό ήρθε να επιβεβαιωθεί από μηχανικούς της γερμανικής εταιρείας που εμπλέκονται στο πρότζεκτ, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι οι C και E-Class χρειάζονται μόνο μικρές τροποποιήσεις προκειμένου να μπορέσουν να φιλοξενήσουν τον V8. Φυσικά, ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αφού θα πρέπει τα μοντέλα να συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς Euro 7.

Έτσι, το πιθανότερο σενάριο θέλει τον V8 να λαμβάνει κάποια υβριδική «βοήθεια», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Mercedes δεν έχει κάνει ακόμα κάποιο σχόλιο επ' αυτού.

Mercedes-AMG GT63 S E Performance
Mercedes-AMG GT63 S E Performance

Βέβαια, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ήδη προσφέρει υβριδικές εκδόσεις του εν λόγω V8. Για παράδειγμα, στη Mercedes-AMG GT63 S E Performance, ο V8 έχει ηλεκτρική υποβοήθηση και αποδίδει 831 PS και 1.400 Nm ροπής, ενώ η S63 έχει λάβει μια εξηλεκτρισμένη έκδοση του ίδιου κινητήρα που αποδίδει 791 PS και 1.430 Nm ροπής.

Άγνωστη παραμένει η ισχύς που θα «κουβαλούν» τα δύο μοντέλα με την επιστροφή του V8, όμως μπορούμε να πάρουμε μια πρώτη εικόνα από τις GT63 και S63. Όσο για τις τρέχουσες εκδόσεις, η C63 χρησιμοποιεί έναν υβριδικά υποβοηθούμενο τετρακύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 2,0 L, με την ισχύ της να αγγίζει τους 671 PS και τα 1.020 Nm ροπής.

Η νέα E63 δεν έχει κάνει ακόμα πρεμιέρα, όμως όλα δείχνουν ότι θα λάβει έναν inline six κινητήρα χωρητικότητας 3,0 L με plug-in hybrid. Αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της πριν το τέλος του 2023, όποτε και θα αποκαλυφθούν όλα τα τεχνικά της χαρακτηριστικά.