Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασαν αυτές των diesel στην Ευρώπη!


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ζούμε μεγάλες στιγμές στον κλάδο του αυτοκινήτου, καθώς για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις μοντέλων με ηλεκτροκίνηση ξεπέρασαν αυτές των diesel!

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 30/10/2020

Για όσους παρακολουθούν τα πράγματα, η αλήθεια είναι ότι αυτή η στιγμή έμοιαζε να πλησιάζει. Ίσως όχι φέτος αλλά σίγουρα θα το ζούσαμε εντός του 2021. Τελικά, η υπέρβαση έγινε το μήνα που μας πέρασε.

Η συνεχώς αυξανόμενη ανάπτυξη των αμιγώς ηλεκτρικών και των mild hybrid, υβριδικών και plug-in υβριδικών οχημάτων, σε συνδυασμό με τα κίνητρα που έχουν θεσπίσει αρκετές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οδήγησαν τα ηλεκτροδοτούμενα αυτοκίνητα να αγγίξουν το 25% επί του συνόλου των πωλήσεων.

Στη γενικότερη εικόνα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την επιρροή της πανδημίας του Κορωνοϊού. Ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο ενιάμηνο του 2019 οι συνολικές πωλήσεις βρίσκονται κάτω κατά 29%, με αντίστοιχα διψήφια νούμερα στην πτώση βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων, τα αυτοκίνητα με κάποια μορφή ηλεκτροκίνησης ακολουθούν μία εξαιρετικά ενθαρρυντική πορεία.

Για πρώτη φορά οι ταξινομήσεις EV και υβριδικών μοντέλων ξεπέρασαν το φράγμα των 300.000 μονάδων, αγγίζοντας τα 327.800. από αυτά το 53% αφορά τα «λιγότερο» ηλεκτροκίνητα (mild hybrid και υβριδικά) ενώ τα υπόλοιπα είναι PHEV και BEV. Στον αντίποδα, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ, 24,8%, τον προηγούμενο μήνα.

Σημειολογικά αποτελεί ενδιαφέρον να θυμηθούμε πως ακριβώς 10 χρόνια πριν, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα αποτελούσαν τον κυρίαρχο της ευρωπαϊκής αγοράς, με ποσοστό 50% επί του συνόλου, τη στιγμή που τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα δεν άγγιζαν το 1%.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Felipe Munoz, Global Analyst της JATO Dynamics, «η μετάβαση από τα ICE (Internal Combustion Engine) στα EV (Electric Vehicle) επιτέλους πραγματοποιείται. Παρότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές πολιτικές και κίνητρα, οι καταναλωτές είναι επίσης έτοιμοι να υιοθετήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες».

Αναφορικά με τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, η κυριαρχία της Tesla δείχνει να κλονίζεται, καθώς συνολικά οι εταιρίες του ομίλου Volkswagen παίρνουν πλέον τα ηνία επί των πωλήσεων. Η πρόσφατη κυκλοφορία του νέου VW ID. 3, καθώς και το αναμενόμενο ID.4 αναμένεται να ανοίξουν περαιτέρω την ψαλίδα. Μέχρι τουλάχιστον την ολοκλήρωση της γραμμής παραγωγής της Tesla στην Ευρώπη.

Τώρα για τα plug-in υβριδικά μοντέλα, την πρώτη θέση για το μήνα που μας πέρασε κατέκτησε η Mercedes-Benz, με τις υπόλοιπες θέσεις στο βάθρο να καταλαμβάνουν οι Volvo και BMW αντίστοιχα.