Οι πρώτες πληροφορίες για το νέο Nissan Qashqai


Σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την παρουσίαση της 3ης γενιάς, η Nissan έχει αρχίσει να εξελίσσει το πετυχημένο C-SUV, προετοιμάζοντας τη facelift έκδοσή του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 7/8/2023

Το Nissan Qashqai είναι εκ των πρωταγωνιστών στην κατηγορία των C-SUV. Η ιαπωνική φίρμα παρουσίασε την 3η γενιά του τον Φεβρουάριο του 2021 και πλέον έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για το «φρεσκάρισμά» του.

Ένα αυτοκίνητο δοκιμής του compact SUV εθεάθη να δοκιμάζεται, για πρώτη φορά, σε δημόσιους δρόμους της Γερμανίας πριν από λίγες μέρες, υπό βροχή, έχοντας καμουφλάζ κυρίως στο εμπρός μέρος, αλλά και σε άλλα σημεία.

Και αν κάποιος σκεφτεί ότι έχουν περάσει μόλις 2,5 χρόνια από την αποκάλυψή του, θα πρέπει να λάβει υπόψιν ότι η επικείμενη facelift εκδοχή του είναι μόνο στην αρχή της εξέλιξής της. Έτσι θα χρειαστεί να περιμένουμε πολλούς μήνες ακόμα για να τη δούμε, σίγουρα μετά την αλλαγή του χρόνου και μάλιστα δεν αποκλείεται να περάσει το μισό του 2024.

Ωστόσο, η κατηγορία των C-SUV έχει έντονο συναγωνισμό και οι προσφορές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι πολλές και ολοένα και εμπλουτίζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Ιάπωνες να θέλουν να «επικαιροποιήσουν» το πετυχημένο μοντέλο τους, ώστε να εξακολουθεί να αποτελεί μια κορυφαία επιλογή για το αγοραστικό κοινό.

Σχεδιαστικά, μία ανανέωση στα μέσα του κύκλου ζωής μιας γενιάς, δεν έχει ριζοσπαστικές αλλαγές. Ωστόσο οι περισσότερες αναμένονται στο εμπρός μέρος, εκεί όπου ήταν και το περισσότερο καμουφλάζ του πρωτότυπου.

Τα φωτιστικά σώματα θα είναι επανασχεδιασμένα, αλλά χωρίς να χάνουν εντελώς το υπάρχον χαρακτηριστικό σχήμα τους. Αναβαθμίσεις θα έχει η μάσκα με σχήμα V και ο προφυλακτήρας, που εμφανίζει μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι θα υπάρξει επίδραση από το Ariya.

Ανάλογες αλλαγές θα υπάρχουν και στο πίσω μέρος, χωρίς να έχουν την ίδια έκταση, με τη συνολική σχεδιαστική φιλοσοφία να είναι πιο «σοφιστικέ». Στο πλάι, η Nissan επέλεξε για το πρωτότυπο να έχει camo στις ποδιές και στους θόλους των τροχών, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε αν θα υπάρξουν και εκεί κάποιες μικρές σχεδιαστικές τροποποιήσεις.

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο είχε καλυμμένο και μεγάλο τμήμα του εσωτερικού του και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν ενημερώσεις στο ταμπλό. Οι αλλαγές σε επενδύσεις και ταπετσαρίες φαντάζουν δεδομένες, ενώ και ο εξοπλισμός θα είναι αναβαθμισμένος. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει ελαφρώς διαφορετική διάταξη/σχεδίαση στις οθόνες.

Μηχανολογικά, το κορυφαίο υβριδικό σύστημα e-POWER με τους 190 PS σαφώς και θα παραμείνει στη γκάμα και θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πληροφορίες θέλουν την ιαπωνική φίρμα να ετοιμάζει και την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του Qashqai, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το 2026.