Δείτε τις επιδόσεις του Nissan Qashqai e-POWER στο τεστ αποφυγής (video)


Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του ιαπωνικού crossover να δώσει εξετάσεις σε τομείς της ενεργητικής ασφάλειας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 23/1/2023

Το πόσο ασφαλές είναι ένα αυτοκίνητο για τον οδηγό και τους επιβάτες βαθμολογείται από τον Euro NCAP, ο οποίος υποβάλλει τα μοντέλα σε crash tests, αξιολογώντας την παθητική ασφάλεια που προσφέρουν.

Οι δοκιμαστές του ισπανικού km77.com έχουν αναλάβει, ατύπως ασφαλώς, τις δοκιμές της ενεργητικής ασφάλειας διάφορων μοντέλων. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Nissan Qashqai να δοκιμαστεί τόσο στη διαδικασία αποφυγής εμποδίου όσο και στο σλάλομ.

Οι Ισπανοί χρησιμοποίησαν την έκδοση e-POWER, με τον θερμικό 3κύλινδρο κινητήρα turbo 1,5 L, ο οποίος αποδίδει 156 ίππους και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη φόρτιση, μέσω γεννήτριας και μετατροπέα, της μπαταρίας η οποία εφοδιάζει με ενέργεια τον ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει ισχύ 190 PS και ροπή 330 Nm και κινεί το αυτοκίνητο.

Έχοντας κίνηση στους εμπρός τροχούς και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, το crossover της Nissan εφοδιάστηκε με καλοκαιρινά ελαστικά Michelin Primacy 4 235/45 R20 100 V.

Στο τεστ αποφυγής, προσομοιώνεται η συμπεριφορά του αυτοκινήτου όταν συναντήσει ξαφνικά ένα εμπόδιο και προσμετράται η ικανότητά του να αλλάξει γρήγορα λωρίδα δύο φορές, φεύγοντας δηλαδή από αυτή στην οποία βρίσκεται και επιστρέφοντας αμέσως σε αυτή.

Οι Ισπανοί οριοθετούν με κώνους τη διαδρομή που πρέπει να διανύσει το όχημα χωρίς να τους ακουμπήσει και μετά από αρκετά test στα οποία έχουν υποβάλλει διάφορα μοντέλα, έχουν ορίσει ως «βάση» τα 77 km/h ως ταχύτητα εισόδου. Η πρώτη προσπάθεια του Qashqai με αυτά τα χιλιόμετρα δεν ήταν επιτυχημένη, καθώς ακούμπησε έναν κώνο ο οποίος μετακινήθηκε και έβγαλε από τη θέση του άλλον έναν.

Όμως, οι δοκιμαστές ανέφεραν ότι αυτό έγινε χωρίς ο οδηγός να γνωρίζει τη «συμπεριφορά» του αυτοκινήτου. Έτσι, το τεστ επαναλήφθηκε, ξανά με 77 km/h και ήταν πετυχημένο, καθώς το crossover είχε «άπταιστη» διαδρομή. Οι επόμενες δύο δοκιμές με ταχύτητα εισόδου 78 km/h και 79 km/h δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς σε αμφότερες υπήρξε επαφή με κώνο, αλλά ο βασικός στόχος επετεύχθη.

Όσο για το σλάλομ, οι κώνοι τοποθετούνται σε απόσταση 22 m μεταξύ τους και το όχημα πρέπει να κινηθεί ανάμεσά τους, πριν κάνει στροφή 180 μοιρών και διανύσει την ίδια διαδρομή με αντίστροφη φορά. Και πάλι στόχος είναι να μην έρθει σε επαφή με τους κώνους, επιτυγχάνοντας τον καλύτερο δυνατό χρόνο.

Το Qashqai κατάφερε να σημειώσει χρόνο 24,5 sec. σηκώνοντας σε κάποιες περιπτώσεις στον αέρα τον εσωτερικό τροχό του, μένοντας αρκετά πίσω από το Polestar 2 Long range που έχει πετύχει την καλύτερη επίδοση με 22,8 sec. και οριακά πίσω από το Volvo C40 Recharge (24,4 sec.). Πλέον καταλαμβάνει την τρίτη θέση μαζί με μια σειρά άλλα μοντέλα, όπως το Audi Q5 Sportback S line 45 TFSI quattro, η BMW X3 xDrive 20d και η Mercedes EQS 580 4MATIC.

Δείτε το video με τη διπλή δοκιμασία του Nissan Qashqai e-POWER.