Ολλανδία: Θα περάσει το νέο όριο ταχύτητας ελέω ρύπων;


Χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Mark Rutte δήλωσε ότι το όριο ταχύτητας στους ολλανδικούς δρόμους θα μειωθεί στα 100 km/h.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 14/11/2019

Το νέο όριο ταχύτητας αναμένεται να υπερψηφιστεί και να ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους ως στο πλαίσιο των μέτρων έκτακτης ανάγκης σχετικά με την μείωση των εκπομπών ρύπων για τα οξείδια του αζώτου.

Η κυβέρνηση Rutte βρίσκεται σε κρίση σχετικά με μια δικαστική απόφαση για την καθυστέρηση χιλιάδων έργων κατασκευής σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα η Ολλανδία έχει υπερβεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές NOx εδώ και χρόνια. Πάντως εξετάζεται η διατήρηση του ορίου των 130 km/h τις νυχτερινές ώρες.

Το ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι NOS ανέφερε ότι το μέτρο θα εισαχθεί το 2020. Οι εκπομπές NOx της Ολλανδίας προέρχονται κυρίως από αγροκτήματα, αυτοκίνητα και φορτηγά, καθώς και από διάφορου είδους κατασκευές.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια έχει τεθεί υπό συζήτηση πολλές φορές η θέσπιση ορίων ταχύτητας στις ελεύθερες Autobahn, ενώ στην χώρα μας υπάρχει η πρόταση για μείωση των ορίων ταχύτητας από 130 km/η στα 110 km/h.

Το σημερινό όριο των 130 km/h είναι το πιο συνηθισμένο όριο ταχύτητας στην Ευρώπη, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία κ.α. Ωστόσο, οι οδηγοί του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να τηρούν το όριο των 112 km/h στους αυτοκινητόδρομους, στην Ισπανία ο αριθμός αυτός είναι 120 km/h και στην Κύπρο 100 km/h.