Πάταξη του λαθρεμπορίου ζητούν οι έμποροι καυσίμων


Κωλυσιεργία διαπιστώνεται στην εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούν στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των καυσίμων.

  • 22/3/2016

Oπως καυτηριάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων «αν και παραμένει προς το παρόν σε εκκρεμότητα η εφαρμογή διατάξεων για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων, από την οποία χάνονται δημόσια έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τώρα κάποιοι σκέπτονται χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό να καλύψουν την τρύπα του δημοσιονομικού ανοίγματος, με την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα».

Πάντως, από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σχολιάζουν στο «Εθνος» ότι «οι όποιες εκκρεμότητες του πλαισίου πάταξης του λαθρεμπορίου θα κλείσουν σύντομα, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και παράλληλα οι αποφάσεις που εκδόθηκαν ξεκινούν να υλοποιούνται».

Σενάρια

Η ΠΟΠΕΚ όπως και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας τάσσονται κατά της αύξησης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, η οποία σύμφωνα με τα σενάρια συζητιέται με τους δανειστές. Οπως τονίζουν οι δύο ομοσπονδίες ήδη οι φόροι αποτελούν το 70% της τελικής τιμής πώλησης και μια περαιτέρω αναπροσαρμογή θα οδηγούσε σε πτώση της κατανάλωσης και αντίστοιχη μείωση των δημοσιονομικών εσόδων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το λαθρεμπόριο η ΠΟΠΕΚ αναφέρεται κυρίως σε τρεις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, η μία απόφαση αφορούσε στην υποχρεωτική εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών και εκροών και συστήματος εντοπισμού θέσης GPS σε πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων ναυτιλίας, δεξαμενόπλοια-σλέπια κ.λπ. Σύμφωνα με τις διατάξεις της θα έπρεπε εντός δύο μηνών (δηλαδή τον Μάρτιο) να εκδοθεί νέα που θα καθορίζει τις προδιαγραφές, ώστε σε 12 μήνες να έχουν εγκατασταθεί. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Η δεύτερη απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου όριζε την τοποθέτηση ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών - εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πωλητών πετρελαίου θέρμανσης αλλά και σε όλες τις εγκαταστάσεις ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων (μεθανόλης, τολουόλης κ.λπ.) που αποτελούν υλικά πρόσμειξης στα υγρά καύσιμα. Αυτά τα συστήματα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε έξι μήνες, αρχής γενομένης από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ούτε όμως και με την υποχρέωση αυτή έχει γίνει κάτι τρεις μήνες μετά την έκδοση της απόφασης προκειμένου να ελεγχθεί η εφαρμογή της.

Με τρίτη απόφαση οριζόταν η υποχρεωτική καταγραφή όλων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων καθώς και υγραερίων. Προβλεπόταν η δημιουργία στη ΓΓΠΣ κεντρικής βάσης δεδομένων όπου θα αποστέλλονται τα στοιχεία.

Περισσότερα στο ΕΘΝΟΣ.gr.