Πωλήθηκε το ιστορικό κτήριο της FIAT στο Lingotto


Ο Όμιλος Stellantis αποφάσισε να πουλήσει τα γραφεία της FIAT στο Lingotto, το κτήριο το οποίο αποτελεί την ιστορική έδρα στης ιταλικής εταιρείας και ένα από τα χαρακτηριστικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 21/2/2022

Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Giacomo Mattè-Trucco, έναν ταλαντούχο Ιταλό στην καταγωγή ο οποίος γεννήθηκε στη Γαλλία, στην πόλη Le Bois-Trévy, και σπούδασε φυσικομαθηματικός και ναυπηγός μηχανικός.

Η ενασχόληση με την αρχιτεκτονική ήρθε ως φυσική συνέπεια και το επιστέγασμα ήταν η σχεδίαση και κατασκευή του εργοστασίου της FIAT στην περιοχή Lingotto του Τορίνου. To συγκεκριμένο κτήριο ήταν πρωτοποριακό στη σύλληψή του και την υλοποίησή του για την εποχή.

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1916 και ολοκληρώθηκε στο 1923. Το χαρακτηριστικό του ήταν ότι διέθετε πέντε ορόφους στους οποίους πραγματοποιούταν η παραγωγή των οχημάτων της FIAT από τη βάση του μέχρι την κορυφή του, με τον  εξής τρόπο: Στο ισόγειο ήταν ο χώρος υποδοχής των απαιτούμενων πρώτων υλών για την κατασκευή των αυτοκινήτων.

Η διαδικασία γινόταν εντός του εργοστασίου με τα οχήματα να ανεβαίνουν επίπεδο σε κάθε στάδιο αυτής και στο τέλος κατέληγαν ολοκληρωμένα στην οροφή του κτηρίου όπου είχε διαμορφωθεί η θρυλική πίστα στην οποία δοκιμάζονταν. Σε αυτή εξελίσσονταν και τα πρωτότυπα της ιταλικής εταιρείας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και αγώνες αυτοκινήτου.

Τα στελέχη του Ομίλου Stellantis αποφάσισαν να πουλήσουν τα γραφεία του κτηρίου, το οποίο καλύπτει επιφάνεια 20.000 τετραγωνικά μέτρα, στην ιταλική εταιρεία Reply (η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη λογισμικού) για να μειώσει το λειτουργικό κόστος. Ωστόσο, ο Όμιλος θα διατηρήσει στην ιδιοκτησία του τις λοιπές εγκαταστάσεις του κτηρίου, το οποίο έχει μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο και χώρος καταστημάτων, καθώς και την πίστα στην οροφή του. Εκπρόσωπος της Stellantis αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό πώλησης των εγκαταστάσεων.