Porsche: Έρχεται η πιο ισχυρή Cayenne όλων των εποχών - Με V8 και πάνω από 700 PS


Πρόκειται για την ισχυρότερη, ταχύτερη και ακριβότερη Porsche Cayenne που έχει κυκλοφορήσει στην 20χρονη ιστορία του μοντέλου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ThomasGeigerCar - YouTube
  • 19/7/2023

Η νέα Porsche Cayenne αποκαλύφθηκε τον περασμένο Απρίλιο, με την Turbo GT έκδοση (κεντρική φωτό) να τοποθετείται για ακόμα μία φορά στην κορυφή της γκάμας. Πρόκειται για την έκδοση που φέρει τον twin turbo V8 χωρητικότητας 4,0 L, ο οποίος αποδίδει 659 PS και κάνει τα 0-100 km/h σε μόλις 3,3 sec, ενώ η τελική της ταχύτητα φτάνει στα 305 km/h.

Ένα είναι το αρνητικό που «κουβαλά» η συγκεκριμένη Cayenne, και δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι δεν είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη, εξαιτίας των αυστηροποιημένων κανονισμών εκπομπών CO2. Φυσικά, τα πράγματα έχουν δείξει ότι η Turbo GT είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε άλλες αγορές, κάτι που δημιούργησε την ανάγκη στην Porsche να δημιουργήσει μία αντίστοιχη έκδοση και για την αγορά της Ευρώπης.

Έτσι, οι Γερμανοί σχεδιάζουν έναν έμμεσο αντικαταστάτη, ο οποίος θα «κρύβει» έναν κινητήρα V8 με τεχνολογία plug-in hybrid. Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν αναφέρει ότι η ονομασία της μπορεί να είναι Cayenne Turbo S E-Hybrid, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί. Αυτό που έχει επιβεβαιωθεί είναι ένα μέρος από τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Το κινητήριο σύνολο της νέας «ακραίας» Cayenne θα αποτελείται από τον ίδιο κινητήρα V8 χωρητικότητας 4,0 L που θα αποδίδει πάνω από 500 PS κι έναν ηλεκτροκινητήρα που θα προσθέσει 200 PS, εκτοξεύοντας τη συνολική ισχύ πάνω από τα 700 PS, ξεπερνώντας και τα 900 Nm ροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Thomas Geiger, ο οποίος δημοσίευσε video από την πρώτη του «βόλτα» με το πρωτότυπο στο κανάλι του στο YouTube, ο ηλεκτροκινητήρας θα τροφοδοτείται από μπαταρία της οποίας η χωρητικότητα θα έχει αυξηθεί κατά 30%, προσφέροντας ακόμα πιο γρήγορους χρόνους φόρτισης και αυτονομία έως και 100 km.

Η τελική ταχύτητα θα ξεπερνά τα 300 km/h, ενώ ο χρόνος των 0-100 km/h δεν αναφέρεται, όμως αναμένεται να είναι ταχύτερος από αυτόν του προγόνου της, ο οποίος χρειαζόταν 3,8 sec για το sprint.

Όλα δείχνουν ότι η πιο πιθανή ημερομηνία για την πρεμιέρα του πανίσχυρου μοντέλου της Porsche είναι το Σαλόνι Αυτοκινήτου του Μονάχου, το οποίο θα ανοίξει για το κοινό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Δείτε το πρωτότυπο της «ακραίας» Cayenne: