Πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αυξήσει την τιμή των ηλεκτρικών οχημάτων


Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών της αγοράς αυτοκινήτου, το κόστος παραγωγής ενός Tesla Model Y, για παράδειγμα, αναμένεται να αυξηθεί έως και 8.000 δολάρια (περίπου 7.300 ευρώ), συγκριτικά με ό,τι ισχύει τώρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 22/3/2022

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαρρήξει την εφοδιαστική αλυσίδα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των άλλων δεινών που προκαλεί. Μία από τις επιπτώσεις είναι η διακοπή τροφοδοσίας αυτών με νικέλιο το οποίο εξορύσσεται από τη ρωσική «Norilsk Nickel».

Ως γνωστόν, αυτό είναι απαραίτητο για την παραγωγή μπαταριών οι οποίες χρησιμοποιούνται σε εξηλεκτρισμένα ή αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε και δημοσίευσε η αμερικανική S&P Global Mobility, η παρατεινόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τον όγκο και το κόστος παραγωγής των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η κατάσταση αυτή θα είναι σοβαρό πλήγμα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες ιδίως σε μια περίοδο που έχουν προγραμματίσει την εξέλιξη και δημιουργία πολλών νέων μοντέλων αυτής της τεχνολογίας τα προσεχή χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί να αναβάλλουν κάποια από αυτά, θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και –κατά συνέπεια– και η τιμή πώλησης των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Αυτό αναμένεται να επηρεάσει αντίστοιχα και τη διαφαινόμενη αυξητική τάση για την αγορά τέτοιων αυτοκινήτων. Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές νικελίου στον κόσμο. Το γεγονός ότι περιόρισε την εξόρυξη και προμήθειά του είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί υπέρογκα η χρηματιστηριακή τιμή του.

Για παράδειγμα, στις 8 Μαρτίου η τιμή συναλλαγής του έφτασε ως και τα 100.000 δολάρια ο τόνος (περίπου 91.000 ευρώ) όταν μία ημέρα πριν, στις 7 Μαρτίου, ήταν περίπου στα 30.000 δολάριο ο τόνος (περίπου 27.200 ευρώ).

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την αύξηση των τιμών πώλησης των ηλεκτρικών οχημάτων έκρουσε και ο κ. Ola Källenius, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group A.G. και Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz. Όπως είπε, η τιμή πώλησης της EQS πιθανόν να αυξηθεί έως και 11.000 ευρώ (περίπου 10.000 ευρώ) σε κάποιες αγορές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η S&P Global Mobility, η τιμή για ένα Tesla Model Y ενδεχομένως να αυξηθεί έως και 8.000 δολάρια (περίπου 7.300 ευρώ) συγκριτικά με ό,τι ισχύει τώρα. Πάντως, το πρόβλημα με την προμήθεια νικελίου από τη Ρωσία, όπως και άλλων σπάνιων γαιών που απαιτούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Κι αυτό επειδή, υπό το πρίσμα των οικονομικών κυρώσεων που έχουν ληφθεί εναντίον της, πολλές δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες δεν ανανεώνουν τα συμβόλαια συνεργασίας που είχαν ως τώρα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν άλλους τρόπους για την προμήθεια πρώτων υλών αλλά και απαραίτητων εξαρτημάτων που κατασκευάζονταν στη Ρωσία και την Ουκρανία και τα οποία προμηθεύονταν από αυτές τις δύο χώρες.