Πώς τα πήγε το ηλεκτρικό Fiat 500 στην αποφυγή ταράνδου (Video)


Η ώρα της κρίσης για τη δεύτερη γενιά του ηλεκτροκίνητου Fiat 500 έφτασε, αντιμετωπίζοντας στη διαδικασία αποφυγής ταράνδου τον πιο αυστηρό κριτή. Τις ατρόμητες κορίνες.

  • 30/4/2021

Η τυποποιημένη διαδικασία της αποφυγής ταράνδου έχει κατά καιρούς αναγκάσει αρκετούς κατασκευαστές να προχωρήσουν σε ουσιαστικές αναβαθμίσεις των μοντέλων τους ώστε να επιτύχουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πρώτης γενιάς της Mercedes-Benz A-Class η οποία απέτυχε παταγωδώς στη συγκεκριμένη διαδικασία, αναγκάζοντας τη γερμανική φίρμα να τροποποιήσει τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων και να τοποθετήσει στον βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου το περίφημο ESP.

Έκτοτε το περιβόητο elk test αποτελεί έναν μόνιμο πονοκέφαλο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες δεν θα ήθελαν να δουν κάποιο από τα μοντέλα τους να εκτίθεται ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια των περίτεχνων ελιγμών.

Μετρώντας όχι περισσότερους από 6 μήνες στην ευρωπαϊκή αγορά, ήταν η σειρά του ηλεκτροκίνητου Fiat 500 να αναμετρηθεί με τις ατρόμητες κορίνες της αποφυγής ταράνδου.

Με νωπές τις μνήμες από την εξαιρετική επίδοση των… ταπεινών Dacia Sandero και Spring, θα περίμενε κανείς ότι Fiat 500e θα διαπρέψει, αξιοποιώντας τις μικρές διαστάσεις του καθώς και το χαμηλό κέντρο βάρους που εξασφαλίζουν οι τοποθετημένες στο δάπεδο του αμαξώματος μπαταρίες.

Άλλωστε η μέχρι τώρα δοκιμές έχουν δείξει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τον τρόπο να αντισταθμίζουν το αυξημένο βάρος τους και να διαπρέπουν στη συγκεκριμένη δοκιμασία.

Στην περίπτωση, βέβαια, του Fiat 500e οι υψηλές προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν. Το ιταλικό μοντέλο κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς της διαδικασία με την ταχύτητα των 75 χλμ./ώρα, όταν το Dacia Spring πέρασε τη δοκιμασία με την ταχύτητα των 77 χλμ./ώρα.

Παρακολουθώντας το video από τη δοκιμασία, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι αχίλλειος πτέρνα του Fiat 500e είναι η έντονη υποστροφική συμπεριφορά που παρουσιάζει υπό πίεση και η οποία το θέτει επί της ουσίας εκτός τροχιάς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την κορυφαία επίδοση στην ευρύτερη κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων την έχει πετύχει το Tesla Model 3 έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία με ταχύτητα εισόδου 83 χλμ./ώρα.