«Πράσινα» λεωφορεία: Στην Iveco τα 43 εκατ. ευρώ του διαγωνισμού


Όπως όλα δείχνουν τα «πράσινα» λεωφορεία της Iveco θα είναι αυτά που θα ξεχυθούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αναμένεται η απόφαση για την προσφυγή που κατέθεσε η BYD. 

  • 20/1/2023

Προχωρά ο διαγωνισμός-μαμούθ που έχει προκηρύξει το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και αφορά στη συνολική προμήθεια 650 νέων λεωφορείων που θα βγουν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του mononews.gr στο τμήμα του διαγωνισμού για τα 100 λεωφορεία CNG 12 μέτρων, ύψους 43 εκατ. ευρώ, προσωρινός ανάδοχος είναι η Iveco η οποία μονομάχησε με τις BYD, Irizar και Van Hool.

Σε αυτό το σημείο θυμίζουμε ότι η BYD έχει καταθέσει προσφυγή στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) μετά τον αποκλεισμό της στο κομμάτι του διαγωνισμού για τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία των 12 μέτρων, αρχικού προϋπολογισμού 123,75 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής η Ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει αποφανθεί και αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένας σημαντικός αστερίσκος στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού που ενδεχομένως να παίξει τον ρόλο του στον χρόνο παράδοσης των νέων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Το ρεπορτάζ του mononews.gr προσθέτει ότι ακόμα και αν η ΕΑΔΗΣΥ απορρίψει το αίτημα της BYD είναι πολύ πιθανό η εταιρεία να προσφύγει στη συνέχεια στο ΣτΕ και να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

Στον Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τονίζουν ότι ο διαγωνισμός προχωράει κανονικά και στην παρούσα φάση επεξεργάζονται τα δικαιολογητικά για το δεύτερο τμήμα που αφορά στην προμήθεια 200 λεωφορείων 12 μέτρων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), ύψους 59 εκατ. ευρώ, το οποίο διεκδικούν η Iveco και η Industria Italiana Autobus.