Save the Manuals: Η νέα έκδοση της BMW Z4 έρχεται με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων (photos)


Στην ειδική έκδοση Pure Impulse, η δύναμη μεταφέρεται στο δρόμο μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για την BMW Z4 M40i.

  • ΦΩΤΟ: Tom Kirkpatrick/BMW AG
  • 31/1/2024

Η BMW είναι από τις εταιρείες που επιλέγουν να διαθέτουν ακόμα μερικά από τα κορυφαία μοντέλα τους με χειροκίνητο κιβώτιο, με τον λεβιέ δίπλα στον οδηγό, κι αυτό εκτιμάται αρκετά από το αγοραστικό κοινό.

Το νεότερο μοντέλο που έρχεται να δεχτεί αυτήν την προσθήκη στην γκάμα του είναι η BMW Z4 M40i του 2025, που θα προσφέρεται με 6τάχυτο κιβώτιο, στο πλαίσιο του πακέτου Handschalter, που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση «χειροκίνητο κιβώτιο». 

Το εν λόγω κιβώτιο ταχυτήτων έχει τροποποιηθεί καταλλήλως για να λειτουργικά αρμονικά με τον κινητήρα της Z4, με αλλαγές στα γρανάζια και στους άξονες, αλλά και στον ίδιο το λεβιέ, το μήκος του και τα στοιχεία που τον συνδέουν με το σύστημα μετάδοσης.

Μαζί με το μηχανικό κιβώτιο, οι αγοραστές της έκδοσης Pure Impulse του μοντέλου θα δουν αναβαθμίσεις στις αναρτήσεις, καθώς και μία ενισχυμένη αντιστρεπτικήδοκό στο εμπρός μέρος. Σε επίπεδο λογισμικού, υπάρχουν βελτιώσεις στο σύστημα διεύθυνσης, στο traction control, στο πώς λειτουργεί το διαφορικό του τμήματος M, και στο πώς αντιδρούν οι αποσβεστήρες στην πίσω ανάρτηση, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πιο άμεσες και σαφείς τις πληροφορίες που δέχεται ο οδηγός σε σχέση με την έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο.

Στην «καρδιά» του roadster θα βρει κανείς έναν 3λιτρο, εν σειρά 6κύλινδρο, twin-turbo κινητήρα απόδοσης 340 PS στις  5.000-6.500 rpm και 500 Nmροπής στις 1.600-4.500 rpm. 

Στην έκδοση με το χειροκίνητο κιβώτιο, η Ζ4 Μ40i μπορεί να φτάσει τα 100 km/h σε 4,2 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h.

Εκτός από το χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, τη ρύθμιση του πλαισίου και τον συνδυασμό ζαντών ελαφρού κράματος M με διάμετρο 19 και 20 ιντσών, η έκδοση Pure Impulse προσθέτει επίσης μεμονωμένα χαρακτηριστικά στο εξωτερικό σχεδιασμό της BMW Z4 M40i, τα οποία προσδίδουν στο roadster μια πιο αιχμηρή εμφάνιση που υπογραμμίζει συνολικά τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Παράλληλα, συμπληρώνουν τα υπάρχοντα εξαρτήματα M που βελτιστοποιούν τη ροή του αέρα και την ισορροπία σε επίπεδο αεροδυναμικής.

Μεταξύ αυτών είναι το φινίρισμα M High-gloss Shadowline σε περισσότερα σημεία – συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής σήμανσης του μοντέλου στα εμπρός πλαϊνά πάνελ και στο πίσω μέρος του οχήματος - τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών, τα οποία είναι βαμμένα σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα, τα ειδικά σχεδιασμένα πτερύγια για τη βελτιστοποίηση της ροής του αέρα στην περιοχή γύρω από τους πίσω θόλους των τροχών καθώς και τις κόκκινες δαγκάνες φρένων για τα φρένα M Sport.

Τα νέα εξωτερικά χρώματα αποτελούν επίσης μέρος των προδιαγραφών της έκδοσης Pure Impulse. Στην παλέτα χρωμάτων για τα οχήματα που προορίζονται για τις αγορές της Ευρώπης περιλαμβάνεται το μεταλλικό φινίρισμα Frozen Deep Green, ενώ για εκείνα που θα διατεθούν στις ΗΠΑ το μεταλλικό χρώμα αμαξώματος Sanremo Green. Επιπλέον, εξωτερικές βαφές από τη γνωστή γκάμα χρωμάτων της BMW Z4 μπορούν να επιλεγούν εναλλακτικά αντί των νέων χρωματισμών.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, στις ΗΠΑ η Z4 M40i με το χειροκίνητο κιβώτιο θα κοστίζει 70.945 δολάρια, 3.500 δολάρια περισσότερο από την αυτόματη, και 15.000 δολάρια περισσότερο από τη χειροκίνητη Toyota Supra.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόωρη αποκάλυψη για την BMW i5 Touring (video-photos)

Η νέα BMW X3 δοκιμάζεται στα χιόνια - Όσα ξέρουμε για τη νέα γενιά (photos, video)

BMW: Τα 6 μοντέλα της Neue Klasse που θα παρουσιάσει έως το 2030