Δοκιμάζουμε την Mercedes-AMG CLA 45S 4MATIC, με την κορυφαία σπορ αίσθηση (video)


Αν ψάχνετε για τετράθυρο coupé, τετρακίνητο, με επιδόσεις supercar και δίλιτρο κινητήρα, η Mercedes-AMG CLA45S 4MATIC  είναι η μοναδική σας επιλογή!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΣ ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 6/5/2024

Τα αυτοκίνητα που θέτουν ως προτεραιότητα την απόλαυση στην οδήγηση όλο και λιγοστεύουν και αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνάει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Hyundai i20N και i30N, των οποίων η διάθεση στην Ευρώπη, πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκε πως σταματά. Σε αυτό το περιβάλλον είναι πραγματικά τουλάχιστον αξιοπερίεργο να δοκιμάζουμε κατασκευές, όπως η Mercedes-AMG CLA 45 S 4MATIC . Πέρα, λοιπόν, από το συμπέρασμα της δοκιμής, οφείλουμε να υποκλιθούμε για ακόμα μία φορά στην εταιρεία με σήμα το αστέρι που επιμένει σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Αντί, λοιπόν, να διακόψει την παραγωγή της κορυφαίας CLA, την ανανεώνει στα σημεία και την επαναφέρει στο προσκήνιο, δίνοντάς μας την αφορμή για μια ονειρεμένη επαφή.

Καρδιά με αγωνιστική τεχνογνωσία

Ποιος θα το πίστευε πριν λίγο χρόνια πως θα ήταν εφικτό ένας δίλιτρος κινητήρας να αποδίδει 421 άλογα σε ένα μοντέλο παραγωγής, που γουργουρίζοντας θα σε πάει το πρωί στη δουλειά, το απόγευμα στο σουπερμάρκετ, το Σαββατοκύριακο εκδρομή, αλλά αν το θελήσεις θα τα βάλει με supercar σε δρόμο και πίστα! Πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης από τη Mercedes η οποία κάνει μια επίδειξη τεχνολογίας κατασκευάζοντας τον ισχυρότερο δίλιτρο κινητήρα παραγωγής στον κόσμο. Το να παντρέψεις την απόδοση ενός αγωνιστικού κινητήρα με την ικανότητα να αντέχει στην καθημερινή χρήση δεν είναι καθόλου εύκολο και απαιτεί εμπειρία που έχουν ελάχιστοι κατασκευαστές στον πλανήτη. Θα συμπληρώναμε πως η εμπειρία στους κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι κάτι που ξεχωρίζει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που δεν απαιτούν τόση εμπειρία και που, όπως παρατηρούμε, «ξεπηδούν» με ακραίες ιπποδυνάμεις από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ο κινητήρας συνεχίζει να φτιάχνεται στο χέρι από εξειδικευμένο προσωπικό με την υπογραφή του στο καπάκι του κινητήρα. Η τουρμπίνα έχει σώμα twin scroll, ενώ η πίεση φτάνει τα 2,1 bar. To «closed-deck» μπλοκ είναι από αλουμίνιο και κατασκευάζεται με ειδική τεχνική ώστε να αντέχει πίεση έως 160 bar. Επιπρόσθετα, ο στρόφαλος είναι ατσάλινος σφυρήλατος, ενώ τα έμβολα είναι σφυρήλατα αλουμινένια. Έτσι, μπορεί χωρίς φόβο να ανέβει ο κόφτης στροφών στις 7.200 rpm, νούμερο που δεν συναντάς εύκολα σε υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες. Άξιο μνείας είναι και το σύστημα ψύξης. Το κύκλωμα άμεσης έγχυσης ψεκάζει με πίεση που φτάνει στα 200 bar, ενώ όταν αυξηθούν οι απαιτήσεις υπάρχει σύστημα έμμεσου ψεκασμού στους αυλούς εισαγωγής με πίεση που φτάνει στα 6,7 bar.

Τον εντυπωσιακά εξελιγμένο κινητήρα συνοδεύει ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων, αλλά και ένα κορυφαίο σύστημα τετρακίνησης που η εταιρεία ονομάζει : «Πλήρως μεταβλητή τετρακίνηση AMG Performance 4MATIC με AMG TORQUE CONTROL». Η κύρια διαφορά βρίσκεται στο πίσω διαφορικό, που περιλαμβάνει δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενους πολύδισκους συμπλέκτες, έναν για κάθε τροχό. Έτσι, η ροπή κατανέμεται μεταβλητά όχι μόνο μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα, αλλά και μεταξύ του δεξιού και αριστερού πίσω τροχού.

RacingSpirit

Ακόμα και σταματημένη, προκαλεί τις αισθήσεις. Καταφέρνει να σε τσιγκλάει με τις ρευστές γραμμές, αλλά και τον δυναμισμό που εκπέμπει. Είναι ο συνδυασμός του τετράπορτου coupé αμαξώματος, αλλά και των παρεμβάσεων της AMG, που φτιάχνουν το δυναμικό κοκτέιλ. Οι «κακές» προθέσεις φαίνονται ήδη από το εμπρός μέρος, όπου πρωταγωνιστεί η μάσκα με τις κάθετες γρίλιες, τα εμφανή ψυγεία νερού και λαδιού, η νέας σχεδίασης ποδιά, τα νέα φωτιστικά σώματα, αλλά και το καπό με τα δύο χαρακτηριστικά νεύρα. Στο πλάι σε κερδίζει η σιλουέτα του αμαξώματος, με τη γραμμή της οροφής να έχει έντονη κλίση από τη μεσαία κολόνα και πίσω. Την πινελιά δυναμισμού τονίζουν οι τροχοί των 19”, που «φυλακίζουν» μέσα τους τεράστια φρένα με εξαπίστονες δαγκάνες στον εμπρός άξονα. Στο πίσω μέρος, τέλος, ξεχωρίζει το διακριτικό spoiler, τα ανανεωμένα φωτιστικά σώματα και ο προφυλακτήρας με τον διαχύτη και τις 4 εντυπωσιακές μαύρες απολήξεις των εξατμίσεων.

Η αγωνιστική αύρα συνεχίζεται και στο εσωτερικό, όπου κυριαρχεί το μαύρο χρώμα, η σπορ αισθητική, ο πλούσιος διάκοσμος, αλλά και τα υλικά άριστης ποιότητας. Βολεύεσαι στα καθίσματα τα οποία στον στάνταρ εξοπλισμό είναι ντυμένα σε συνδυασμό συνθετικού δέρματος και υφάσματος μικροϊνών που προσομοιώνει στην αίσθηση της αλκαντάρα. Η στήριξη είναι καλή, αλλά για αυτούς που θέλουν το κάτι παραπάνω υπάρχουν ως extra (με κόστος 4.296 €) τα υπέροχα bucket που η μάρκα ονομάζει AMG Performance. Το περιβάλλον γύρω από τον οδηγό είναι μοντέρνο, με την τεχνολογία να έχει τον πρώτο λόγο. Το υπέροχο τιμόνι AMG Performance, το οποίο ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό, εντυπωσιάζει με το παρουσιαστικό του που εμπνέεται από τους αγώνες, μιας και στο κάτω μέρος έχει δύο περιστροφικούς διακόπτες από τους οποίους εύκολα και γρήγορα αλλάζουμε το προφίλ οδήγησης, τον ήχο των εξατμίσεων και απενεργοποιούμε τα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Στις δύο διπλές οριζόντιες ακτίνες υπάρχουν πλήκτρα αφής, ωστόσο θα προτιμούσαμε να είναι λιγότερα, μιας και πολλές φορές χρειάζεται να πάρεις τα μάτια σου από τον δρόμο για να τους χρησιμοποιήσεις. Από πίσω κυριαρχούν οι δύο ενιαίες οθόνες των 10,25 ΄΄ του συστήματος MBUX τελευταίας γενιάς, με τη βελτιωμένη απόδοση, αλλά και την ειδική σχεδίαση της οθόνης AMG στην οθόνη πολυμέσων.

Οι χώροι για πέντε επιβάτες είναι ικανοποιητικοί στο πλάτος. Ωστόσο, χρειάζεται λίγο μαεστρία για την είσοδο-έξοδο στις πίσω σειρές μιας και το έντονο σβήσιμο της οροφής χαμηλώνει το ύψος των πίσω θυρών που, πάντως, είναι χωρίς πλαίσια παραθύρων. Η αίσθηση μέσα είναι ίδια με ενός σπορ αυτοκινήτου, με την οροφή σχετικά χαμηλά, ωστόσο η γυάλινη οροφή του αυτοκινήτου της δοκιμής μας προσέθετε καλοδεχούμενη φωτεινότητα.

Γνήσια AMG

Μην την υποτιμήσετε επειδή έχει μόνο 4 κυλίνδρους και μόλις 1.991 cc. Στον δρόμο πρόκειται για μια γνήσια AMG που είναι ικανή να σας χαρίσει πολύ έντονες συγκινήσεις. Βάζοντας μπροστά τον κινητήρα, ο ήχος από τις εξατμίσεις σε προϊδεάζει. Ακόμα και με τα ηλεκτρικά κλαπέτα κλειστά, ακούγεται μπάσος και ζωντανός τσιγκλώντας τον οδηγό.

Η πρώτη θετική εντύπωση σε αστικό κύκλο έχει να κάνει με τη λειτουργία της ανάρτησης. Παρά τους τροχούς των 19” με τα ελαστικά χαμηλού προφίλ, καταφέρνει να απορροφά τις ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων με θαυμαστό τρόπο, ενώ ακόμα και στις χειρότερες εγκάρσιες ανωμαλίες δεν κοπανάει. Παραμένει σφιχτό σε κάθε περίπτωση, όπως οφείλει, αλλά δεν ξεχνά ποτέ τον τομέα της άνεσης και της ποιότητας κύλισης. Επόμενη θετική εντύπωση από το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των 8 σχέσεων, που έχει εντυπωσιακή ομαλότητα, είτε ανεβάζεις είτε κατεβάζεις ταχύτητα. Ο κινητήρας στις χαμηλές και μεσαίες στροφές δεν δείχνει τα δόντια του όντας, όμως, φιλικός και οικονομικός, λες και πρόκειται απλώς για έναν καλοσχεδιασμένο δίλιτρο κινητήρα. Είναι προφανές ότι μαζί της μπορείς να πηγαίνεις κάθε μέρα στη δουλειά χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς η κατανάλωση να θυμίζει τα 421 άλογα που αποδίδει. Σημειώστε πως με απαλή χρήση του πεντάλ γκαζιού σε περιβάλλον Αττικής οδού είδαμε 8,5 L/100 km επίδοση εξαιρετική για ένα τετρακίνητο sedan με βάρος κοντά στα 1.700 kg.

Ωστόσο, αν έχεις αγοράσει αυτή την έκδοση, το έχεις κάνει για να νιώσεις την ανώτερη αίσθηση με την υπογραφή AMG. Αρκεί, λοιπόν, να αδειάσει ο δρόμος από κίνηση για να χαρείς αυτή την ειδική CLA. Γρήγορα καταλαβαίνεις πως το προφίλ οδήγησης Comfort δεν αρκεί στη γρήγορη οδήγηση, οπότε περνάς στο Sport. Πλέον η αίσθηση είναι πιο εστιασμένη και το πρόβατο μετατρέπεται σε λύκο! Η απόκριση του κινητήρα βελτιώνεται αισθητά οπότε ξεπερνάς πιο γρήγορα τις χαμηλομεσαίες στροφές, που δεν είναι το δυνατό του σημείο. Εκεί, γύρω στις 5.000 rpm, οπότε κορυφώνεται και η ροπή, είναι που το σκηνικό αλλάζει εντελώς. Λες και κάποιος τσίμπησε την CLA, αγριεύει και σκαρφαλώνει μέχρι το όριο των 7200 rpm με άνεση που θυμίζει μοτοσυκλέτα. Σπάνια συναντάς στις μέρες μας κινητήρα με τέτοιο ταπεραμέντο. Σύμφωνοι, δεν έχει καμπύλη ροπής που κορυφώνεται από τις 2000 rpm, αλλά έχει μια «αγωνιστική» αίσθηση που μας αρέσει και που το διαφοροποιεί από τον κινητήρα των 306 PS που συναντούμε στις εκδόσεις 35 AMG της μάρκας.

Όλη αυτή την εντυπωσιακή ορμή χαλιναγωγεί άψογα ο συνδυασμός πλαίσιο-ανάρτηση-φρένα. Τα περιθώρια πρόσφυσης στον δρόμο είναι πρακτικά ανεξάντλητα και πρέπει να είναι εξαιρετικά ολισθηρό το οδόστρωμα ή εντελώς λάθος ο υπολογισμός ταχύτητας από τον οδηγό για να νιώσεις τα Michelin Pilot Sport 4S σε διάσταση 255/35-R19 να χάνουν την επαφή τους με τον δρόμο. Επιλέγοντας το προφίλ οδήγησης Sport , όλα τα παραπάνω γίνονται ακόμα πιο έντονα και –ναι– είναι η στιγμή που βιώνεις την αίσθηση μιας AMG κατασκευής. Για εκείνους που θέλουν να ζήσουν την αίσθηση της πλαγιολίσθησης, υπάρχει και λειτουργία Drift mode. Εμείς διαλέξαμε τις εγκαταστάσεις της Driving Academy για να δοκιμάσουμε τις δυνατότητες πλαγιολίσθησης. Το ασφαλές περιβάλλον μάς αφαίρεσε το άγχος της κακιάς στιγμής δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αφοσιωθούμε αποκλειστικά στην οδήγηση. Η διαδικασία μάς άφησε με ένα τεράστιο χαμόγελο. Μας άρεσε η ισορροπία του πλαισίου, η αμεσότητα του μπροστινού συστήματος και η τετρακίνηση, ενώ θα θέλαμε να κρατάει το κιβώτιο τις σχέσεις και να μην ανεβάζει από μόνο του.

Δύο κόσμοι

Πρόκειται για μια μοναδική κατασκευή. Είναι το μοναδικό τετράθυρο coupé, τετρακίνητο με δίλιτρο κινητήρα και απόδοση 421 ίππων. Στην καθημερινότητα θα εκπληρώσει άριστα τις υποχρεώσεις της με πολύ καλή κύλιση, εξαιρετική αίσθηση ασφάλειας και χαμηλή κατανάλωση με το πόδι απαλά στο γκάζι. Αποκεί και πέρα, επιλέγοντας τα κατάλληλα προφίλ οδήγησης μπορεί να κινηθεί σε ρυθμούς supercar, με τον κινητήρα να δίνει ένα ξεχωριστό τόνο και το πλαίσιο, η ανάρτηση και τα φρένα να συμπληρώνουν ιδανικά την εκρηκτική συνταγή. Πρόκειται για μια κατασκευή μελετημένη στην κάθε λεπτομέρεια που αντιπροσωπεύει επάξια την γκάμα AMG, ενώ στα παραπάνω να προσθέσουμε και το παρουσιαστικό που αρέσει πολύ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ MERCEDES-AMG CLA 45 Coupe 4MATIC+ 2024   TIMH €95.500   ΤΕΛΗ €170

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.991, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 309(421)/6.750  ΡΟΠΗ Nm/rpm 500/5.000-5.250

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 8 σχέσεων, αυτόματη τετρακίνηση

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 4,1 sec, τελική 270 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 8,8 L/100km, 201 g/km

MERCEDES-AMG CLA 45 Coupe 4MATIC+ 2024

ΥΠΕΡ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ, ΚΙΒΩΤΙΟ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗ.

ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΙΣΩ ΘΕΣΕΙΣ, ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΣΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ, ΜΠΟΥΤΟΝ ΑΦΗΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ.