Σοκ προκαλεί ο μισθός που θα λάβει ο Carlos Tavares για το 2022


Οι μέτοχοι της Stellantis ενέκριναν τις απολαβές του Carlos Tavares για το 2022, με το τελικό ποσό να προκαλεί... ίλιγγο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 14/4/2023

Ο Carlos Tavares κι οι μέτοχοι της Stellantis βρίσκονται κάθε χρόνο σε μία άτυπη ρήξη, όταν έρχεται η ώρα να οριστικοποιηθεί ο μισθός του Πορτογάλου. Αυτή τη φορά, μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μηνών, το συμβούλιο των μετόχων αποφάσισε να εγκρίνει το ποσό που θα λάβει ο CEO με αυτό να ξεπερνά την ήδη σοκαριστική αμοιβή που είχε λάβει στο τέλος του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 80% των μετόχων της Stellantis ψήφισαν υπέρ της αναφοράς που σχετίζεται με τα πακέτα αποδοχών των υψηλά ιστάμενων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων όλων των διευθυντών και του CEO, στην ετήσια συνάντησή τους.

Οι συνολικές αποδοχές του Tavares, μαζί με όλες τις επιπλέον απολαβές, που δεν είναι απαραίτητο ότι θα μεταφραστούν σε καθαρό εισόδημα, αγγίζουν τα 23,5 εκατ. ευρώ, «διαλύοντας» το ποσό των 19,2 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το 2021. Αυτό αποτελείται από πολλά διαφορετικά πακέτα αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων 11,6 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμες απολαβές, σύμφωνα με την ίδια τη Stellantis.

Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς μετόχους του ομίλου, ο John Elkann, απόγονος της γνωστής οικογενείας Agnelli, δήλωσε ότι η απόφαση του συμβουλίου είναι ευπρόσδεκτη: «Η αναφορά απολαβών μας αντικατοπτρίζει τα πιστεύω μας σχετικά με την επιβράβευση των υψηλών επιδόσεων, βασισμένη στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων.»

Το 'saga' του μισθού του Tavares ξεκίνησε με τους μετόχους να απορρίπτουν την αρχική πρόταση της εταιρείας για το 2021, το πρώτο δηλαδή έτος ζωής του ομίλου. Τότε, το ύψος απολαβών που θα λάμβανε ο Πορτογάλος CEO προκάλεσε μεγάλη κουβέντα στη Γαλλία, με σωματεία εργαζομένων και πολιτικούς να ενίστανται, αφού το κράτος βρισκόταν στη μέση μιας νέας οικονομικής κρίσης, με το κόστος ζωής να εκτοξεύεται.