Η ιλιγγιώδης αμοιβή του Carlos Tavares προκαλεί αντιδράσεις στη Γαλλία


To ποσό που θα εισπράξει ο CEO της Stellantis για το 2021 προκάλεσε την αντίδραση τόσο της γαλλικής Κυβέρνησης όσο και των σωματείων των εργαζομένων.

  • 14/4/2022

Εν μέσω των προεδρικών εκλογών έχει ξεσπάσει ένα σφοδρό κύμα αντιδράσεων στη γαλλική κοινή γνώμη αναφορικά με τις αποδοχές του CEO της Stellantis Carlos Tavares. Η ιστορία ξεκίνησε μετά από ανακοίνωση της εταιρείας Phitrust που κατέχει ένα μικρό μερίδιο μετοχών στην Stellantis, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα υπέρογκα ποσά που καλείται να πληρώσει ο όμιλος στο υψηλόβαθμο στέλεχος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Tavares θα εισπράξει ως αμοιβή για το 2021 19 εκατ. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή προβλέπεται μακροπρόθεσμη αποζημίωση 25 εκατ. ευρώ ενώ μπορεί να διατηρεί στην κατοχή του μετοχές αξίας 32 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο, το ποσό που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει o Πορτογάλος στον όμιλο, ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ!

Μέσα από την παρουσίαση των στοιχείων, η Phitrust διερωτάται: «Αυτό το ποσό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών της Γαλλίας (και πιθανόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης), δικαιολογείται για έναν άνθρωπο που δεν είναι ιδρυτής αλλά ένα στέλεχος, που δεν έχει κανένα ρίσκο ή οικονομική κύρωση και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, χωρίς μάλιστα η συγχώνευση των δύο ομίλων να έχει ακόμη ολοκληρωθεί;»

Η αντίδραση της γαλλικής Κυβέρνησης, η οποία κατέχει μετοχικό μερίδιο στην Stellantis της τάξεως του 6,15%, ήταν άμεση και ήρθε μέσα από τον εκπρόσωπο Gabriel Attal που χαρακτήρισε τα νούμερα ως «μη φυσιολογικά» συμπληρώνοντας ότι πρέπει να έρθει ένα νέο πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τα σωματεία των εργαζομένων με τον εκπρόσωπο Jean-Pierre Mercier να χαρακτηρίζει την αμοιβή «αισχρή», ενώ κάποιοι άλλοι ζήτησαν την άμεση παρέμβαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ώστε να μπει ένα τέλος στις προκλητικά υψηλές αποδοχές των στελεχών.

Το Reuters επικοινώνησε με υψηλόβαθμο στέλεχος της Stellantis, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, όπου τόνισε πως τα ποσά που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Phitrust είναι ψευδή, σημειώνοντας παράλληλα πως το πραγματικό ποσό που θα εισπράξει ο Carlos Tavares για το 2021 είναι 19 εκατ. ευρώ.