SSC Tuatara: Με... 1750(!) άλογα θα είναι το γρηγορότερο αυτοκίνητο του κόσμου


Η αμερικάνικη SSC θα βγάλει σε 100 μόλις κομμάτια ένα πραγματικά εξωφρενικό αυτοκίνητο με 1750 άλογα και απίστευτες επιδόσεις.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 26/8/2018

Η SSC είναι παλιά γνώριμη στους φίλους της αυτοκίνησης, έχοντας μέσα στην προηγούμενη δεκαετία το ρεκόρ ταχύτητας για αυτοκίνητο παραγωγής. Τώρα μετά από πολύ καιρό και ακόμα περισσότερες διαρροές επιστρέφει με την Tuatara, την οποία παρουσίασε στο Peeble Beach.

Tα νούμερα που συνοδεύουν το αυτοκίνητο είναι πραγματικά πρωτοφανή. Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας twin turbo V8 ο οποίος φθάνει στους 1.750 ίππους με αγωνιστική βενζίνη (ή 1.350 με απλή αμόλυβδη). Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος στο κέντρο, και έχει το κόκκινο στις 8.800 στροφές, ζυγίζει δε 194 κιλά. Η ισχύς μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός μηχανικού αλλά ηλεκτρονικά ελεγχόμενου κιβωτίου, το οποίο διαθέτει "ρομποτικό σύστημα αλλαγής" όπως το περιγράφει η εταιρία.

Το βάρος του αμαξώματος είναι στα μόλις 1.247 κιλά, και το αμάξωμα έχει αεροδυναμικό συντελεστή το εξαιρετικό 0,279. Για να κρατηθεί το βάρος χαμηλά έχει γίνει χρήση carbon όχι μόνο στο αμάξωμα αλλά και στο σασί, ακόμα και στους τροχούς διαστάσεων 20 ιντσών με ειδικά για την συγκεκριμένη περίσταση Michelin Piloto Cup (245/25 εμπρός, 354/25 πίσω).

Το όνομά της το έχει πάρει από μία σαύρα που ζει στη Νέα Ζηλανδία, και αναμένεται να σπάσει όλα τα ρεκόρ ταχύτητας για αυτοκίνητο παραγωγής, ξεπερνώντας τα 277,87 μίλια/ώρα της Αgera RS. H εταιρία δέχεται ήδη παραγγελίες για το αυτοκίνητο το οποίο θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιό της στο Richland. Θα παραχθούν μόλις 100 κομμάτια και ξεκάθαρος στόχος για την εταιρία είναι να γίνει η Tuatara το πρώτο αυτοκίνητο που θα σπάσει το απίστευτο ορόσημο των 300 μιλίων/ώρα.