Στενότερη συνεργασία Renault - Nissan


Οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας και της Ιαπωνίας συζήτησαν μεταξύ τους τηλεφωνικά για να βρεθεί τρόπος ενίσχυσης της συνεργασίας των Renault και Nissan.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 4/9/2019

Ο κ. Bruno Le Maire, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, και ο κ. Hiroshige Seko, Υπουργός Οικονομικών και Εμπορίου της Ιαπωνίας, συζήτησαν με σκοπό να συμβάλλουν στην επίλυση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Renault και Nissan, με αφορμή την υπόθεση του κ. Carlos Ghosn. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή η κίνηση δείχνει την πρόθεση και των δύο μερών να υπάρξει συμφωνία και να λήξει η μεταξύ τους διαμάχη, η οποία απασχολεί την επικαιρότητα και τις δύο εταιρείες περισσότερο από έναν χρόνο.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, οι δύο ομόλογοι αξιωματούχοι συζήτησαν τηλεφωνικά για το θέμα, εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi και επισήμαναν την ανάγκη να ισχυροποιηθεί ο επιχειρηματικός δεσμός μεταξύ τους. Θυμίζουμε ότι οι Renault και Nissan ένωσαν τις δυνάμεις τους το 1999, συγκροτώντας τη «Renault-Nissan Alliance», υπό την καθοδήγηση του κ. Ghosn. Σε κοινή ανακοίνωσή που εκδόθηκε αναφέρεται ότι: «Οι δύο Υπουργοί επανεπιβεβαίωσαν την ισχυρή στήριξή τους στη συμμαχία Nissan-Renault και συζήτησαν για τις συνομιλίες που κάνουν οι δύο εταιρείες για να ισχυροποιήσουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Πριν από λίγο καιρό, η Renault είχε ξεκινήσει διαδικασίες για την εξαγορά της Fiat Chrysler Automobiles, οι οποίες δεν ευοδώθηκαν επειδή η γαλλική εταιρεία δεν είχε τη στήριξη της Nissan γι’ αυτό. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένα από τα μέτρα που τίθενται υπό συζήτηση είναι η πιθανότητα να επιτραπεί στη Nissan να αυξήσει το ποσοστό των μετοχών της Renault που έχει στην κατοχή της. Η ιαπωνική εταιρεία έχει το 15% των μετοχών, χωρίς δικαιώματα ψήφου, ενώ η Renault κατέχει το 43,4% των μετοχών της Nissan, με πλήρη δικαιώματα ψήφου, όμως.