Τα ατμοκίνητα οχήματα κάνουν το μεγάλο «comeback»! (photos)


Το project «Steam Shuttle» παρουσιάζει μια σειρά οχημάτων που αποτίουν φόρο τιμής στο... ρομαντικό παρελθόν της ατμοκίνησης.

  • 20/2/2023

Χωρίς αμφιβολία η ατμομηχανή αποτέλεσε τη σπίθα της Βιομηχανικής Επανάστασης που σημειώθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και συνάμα υπήρξε μια από τις καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας, βάζοντας τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε ένας νέος τύπος κινητικότητας.

Με την παρουσία της ηλεκτροκίνησης να γίνεται όλο και πιο αισθητή τα τελευταία χρόνια, μια ομάδα σχεδιαστών από το Βερολίνο που συνθέτουν το group Ulises AI αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και να μεταφέρει την εποχή της ατμοκίνησης στο σήμερα, συνδυάζοντάς την με μια σειρά φουτουριστικών στοιχείων.

Το αποτέλεσμα είναι ένα project που φέρει την ονομασία «Steam Shuttle» και παρουσιάζει προτάσεις που αποτίουν φόρο τιμής στο ρομαντικό παρελθόν της μεταφοράς με ατμοκίνητα οχήματα.

Οι κομψές γραμμές και οι καμπύλες των οχημάτων που σχεδιάστηκαν στην οθόνη του υπολογιστή είναι εμπνευσμένες από τα ατμοκίνητα οχήματα του παρελθόντος, ενώ η προσθήκη της προηγμένης τεχνολογίας προσφέρει μια ματιά στο μέλλον των βιώσιμων αστικών μεταφορών.

Κατά την παρουσίαση του project οι σχεδιαστές αποκάλυψαν το πάθος τους για ένα μέλλον στο οποίο τα οχήματα, εκτός από λειτουργικά, θα πληρούν και μια σειρά προϋποθέσεων: «Τα οχήματα είναι μια απόδειξη της δύναμης που έχει η φαντασία και μια υπενθύμιση ότι το μέλλον μπορεί να είναι όμορφο, οικολογικό και βαθιά ριζωμένο στο παρελθόν μας».

Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για το πότε ξεκινά η ιστορία του αυτοκινήτου παραμένει διφορούμενη υπόθεση. Οι περισσότεροι, και μάλλον σωστά, εστιάζουν στο 1886 και το Βenz patent Motorwagen, το οποίο ήταν και το πρώτο που είχε κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Για άλλους όμως η αρχή της αυτοκίνησης (για την ακρίβεια της απαλλαγής από τα άλογα για την κίνηση των αμαξών) πηγαίνει πολύ πιο πίσω, στο 1769. Εκεί ο Nicholas-Josef Cugnot κατασκεύασε το ατμοκίνητο «τέρας» για το οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ.