Τα αυτόνομα οχήματα οι νέοι διακινητές ναρκωτικών;


Σκεφτείτε ένα κύκλωμα ναρκωτικών να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτόνομα οχήματα για τις μεταφορές του. Κανένα βαποράκι δεν θα κινδυνεύει πλέον να πιαστεί! Μήπως όμως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα;

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 30/11/2020

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στα οφέλη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, ο νους μας πάει σε θέματα οδικής ασφάλειας και μετακινήσεων χωρίς την άμεση επίβλεψη του οδηγού. Ένα αυτοκίνητο, βέβαια, που θα μπορούσε να κινείται μόνο του, έχει πολλές προεκτάσεις, ανάλογα με το πώς θέλει να το δει κανείς.

Το Car and Driver απευθύνθηκε σε ειδικούς για να εξετάσει το ενδεχόμενο η χρήση των αυτόνομων οχημάτων να μην είναι η ενδεδειγμένη ή, υπό μία άλλη οπτική, τα οφέλη που θα εξασφαλίζει να μην είναι απαραίτητα σύμφωνα με τους νόμους ενός κράτους.

Θα μπορούσε για παράδειγμα ένα αυτόνομο όχημα να χρησιμοποιηθεί για trafficking ή για τη μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, χωρίς να κινδυνεύει κάποιος διακινητής να πιαστεί, σε περίπτωση ελέγχου;

Αυτό που ακούγεται σε πρώτη φάση εύλογο, με μία δεύτερη σκέψη θα πρέπει να αποκλειστεί. Πράγματι ένα τέτοιο όχημα δεν απαιτεί τη φυσική παρουσία κάποιου για να πάει από το σημείο Α στο σημείο Β, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ύποπτους σκοπούς, χωρίς να αφήσει ίχνη.

Βασισμένη σε ένα τεράστιο σύνολο αισθητήρων, η αυτόνομη οδήγηση κρατάει δεδομένα για το χειριστή του αυτοκινήτου, για τα μέρη που έχει επισκεφτεί αλλά και τόσες άλλες πληροφορίες που θα ήταν σαφώς πιο ασφαλές για κάποιους να πιαστεί ο οδηγός-βαποράκι και να ελπίζουν να μην μιλήσει. Γιατί το όχημα από μόνο του είναι βέβαιο ότι θα μιλήσει και θα πει τα πάντα…

Ένα μικρό παράθυρο εδώ είναι να μπορέσει κάποιος να χακάρει ένα αυτοκίνητο από μία ride-share πλατφόρμα και να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του. Για αυτό το λόγο όμως οι διάφορες εταιρίες σχεδιάζουν αρκετές δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς θα αποτελούσε ένα τεράστιο ρήγμα ασφαλείας.

Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι για να παρακάμψει κανείς όλα αυτά τα πρωτόκολλα, χρειάζονται απίθανα χρήματα και τεχνογνωσία. Ως εκ τούτου, η χρήση αυτόνομων οχημάτων για έκνομες ενέργειες, είναι κάτι που δεν θα συνέφερε κανέναν.