Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τριπλασίασαν τις πωλήσεις τους τον Ιούλιο στην Ευρώπη


Οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν εκρηκτική άνοδο στις πωλήσεις των πάσης φύσεως ΕV χάρη και στα κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/9/2020

Αν και η κρίση της πανδημίας έδωσε ισχυρό χτύπημα στην αυτοκινητοβιομηχανία, αυτό δεν άγγιξε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία ακόμα και εν μέσω lockdown είχαν καταφέρει να σημειώσουν άνοδο. Μία άνοδος που πήρε μεγάλες διαστάσεις τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο.

Τον Ιούλιο για παράδειγμα οι πωλήσεις όλων των ηλεκτρικών έφθασαν στα 113.659 οχήματα, σημειώνοντας άνοδο 213% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, και κάνοντας δεύτερο ρεκόρ στην σειρά μετά τον Ιούνιο που μας πέρασε. Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Σύμφωνα με το EV Sales Blog, η αγορά των ηλεκτρικών είναι πλέον στο 8,7% (4,1% αμιγώς ηλεκτρικά και 4,6% τα plug-in υβριδικά), κάτι που σημαίνει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε κάθε 11,5 αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη.

Αυτή την στιγμή τα PHEV έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από τα αμιγώς ηλεκτρικά, έχοντας σημειώσει άνοδο σε ετήσια βάση της τάξης του 390%. Τα καθαρόαιμα ηλεκτρικά ανέβηκαν "μόνο" 123% σε ετήσια βάση.

Μέσα στους επτά πρώτους μήνες της χρονιάς, έχουν πωληθεί περίπου 515.000 ηλεκτρικά μοντέλα, με το μέσο όρο της αγοράς να είναι στο 8%, πάνω από το διπλάσιο του 3,6% που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Tο Renault ZOE με 9.388 πωλήσεις τον Ιούλιο και 46.259 σε ετήσια βάση είναι ο απόλυτος κυρίαρχος αυτή την στιγμή, αν και απειλείται από το Tesla Model 3 το οποίο είχε θέμα με τις παραδόσεις του.

Το Ford Kuga PHEV είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές για τον μήνα Ιούλιο με 6.366 πωλήσεις. Για τον ίδιο μήνα, στις πωλήσεις ακολουθούν τα Hyundai Kona Electric (4,444), Volkswagen e-Golf (4,153) και Volvo XC40 PHEV (3,884).