Τα κέρδη της Geely ξεπερνούν κάθε προσδοκία παρά τον «πόλεμο τιμών» με την Tesla


Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου του 2023 ήταν καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές και οι Κινέζοι «τρίβουν τα χέρια τους».

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 23/8/2023

H Geely δημοσίευσε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023, με τα κέρδη να ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις, παρά τον «πόλεμο τιμών» των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1% στα 1,57 δισ. yuan (περίπου 200 εκατ. ευρώ) ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,51 δισ. yuan (περίπου 191 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Όσο για τα έσοδα, σημείωσαν άνοδο 26% στα 73,18 δισ. yuan (σχεδόν 9,3 δισ. ευρώ).

«Η πτώση της τιμής του ανθρακικού λιθίου το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών των μπαταριών, η οποία άσκησε θετική επίδραση στον έλεγχο του κόστους των νέων ενεργειακών οχημάτων», αναφέρει η κινεζική εταιρεία στην ανακοίνωση κερδών, αναδεικνύοντας το όφελος από την πώληση EV.

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, το μικτό περιθώριο κέρδους του ομίλου εξακολουθούσε να επηρεάζεται από το νέο ενεργειακό μετασχηματισμό και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στην αγορά αυτοκινήτων».

Η Geely, εκτός από τα δικά της brands (Geely Auto, Geometry, Livan, Zeekr), ελέγχει μια σειρά από αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Volvo, Polestar, Lynk & Co, Proton, Smart και Lotus. Ωστόσο ο «πόλεμος τιμών» στον κλάδο των EV - κυρίως με την Tesla - την οδήγησε σε μείωση τιμών σε ορισμένα μοντέλα της, με αποτέλεσμα το μικτό περιθώριο κέρδους της να παραμείνει στο 14%, παρά την αύξηση των εσόδων και την μείωση των πρώτων υλών των μπαταριών.

Παράλληλα, αυξήθηκαν οι επενδύσεις στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, καθώς προσπαθεί να επιταχύνει τη μετατροπή της σε αμιγώς ηλεκτρική εταιρεία για να αντιμετωπίσει ευθέως τις Tesla και BYD. Οι παραδόσεις αμιγώς ηλεκτρικών και PHEV οχημάτων της το πρώτο 6μηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 44%, με αιχμή του δόρατος της Zeekr, οι πωλήσεις της οποίας παρουσίασα αύξηση 124%.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 η Geely είχε παραδώσει 694.045 αυτοκίνητα και αισιοδοξεί ότι θα πετύχει το φετινό στόχο πωλήσεων 1,65 εκατ. οχημάτων.

Πηγή: Bloomberg