H Geely απέκτησε το 7,6% των μετοχών της Aston Martin


Ο κινέζικος κολοσσός είχε προσπαθήσει από το 2020 να «εμπλακεί» στο πολυτελές βρετανικό brand, ενώ και πρόσφατα είχε απορριφθεί επενδυτική πρόταση ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 30/9/2022

Η «εισβολή» της Geely στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζεται, με την κινέζικο κολοσσό να ανακοινώνει την Παρασκευή (30/9) την απόκτηση του 7,6% των μετοχών της Aston Martin.

«Ο όμιλος Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding), ο μεγαλύτερος ιδιόκτητος όμιλος τεχνολογίας αυτοκινήτων της Κίνας, ανακοινώνει σήμερα ότι απέκτησε μερίδιο στην Aston Martin Lagonda Global Holdings plc (Aston Martin), που αντιπροσωπεύει το 7,60% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της υπερπολυτελούς βρετανικής μάρκας επιδόσεων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επένδυσή μας στην Aston Martin και πιστεύουμε ότι με τη δεδομένη εμπειρία μας και τις τεχνολογικές μας παροχές, η Geely Holding μπορεί να συμβάλει στη μελλοντική επιτυχία της Aston Martin. Ανυπομονούμε να εξερευνήσουμε πιθανές ευκαιρίες για δέσμευση και συνεργασία με την Aston Martin, η οποία συνεχίζει να εκτελεί τη στρατηγική της για την επίτευξη μακροπρόθεσμης, βιώσιμης ανάπτυξης και αυξημένης κερδοφορίας», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Geely Holding, Daniel Donghui Li.

Η Geely, η οποία ήδη κατέχει τις LEVC, Lotus, Volvo, Polestar, Lynk&Co, Zeekr και το 50% της Smart, φημολογείται από το 2020 εξέταζε το ενδεχόμενο «εμπλοκής» της και στην Aston Martin, πριν τελικά η κοινοπραξία Yewtree του Laurence Stroll αναλάβει τον έλεγχο του βρετανικού brand.

Πρόσφατα, η Aston Martin είχε αποκαλύψει ότι απέρριψε ένα προτεινόμενο επενδυτικό πακέτο ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ από την Atlas Consortium - έναν όμιλο με επικεφαλής την Geely και την InvestIndustrial, τον Ιταλό ιδιοκτήτη της Morgan Motor Cars. Τότε, είχε υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη προσφορά «δεν αποτελούσε ελκυστική επιλογή χρηματοδότησης ή ευκαιρία δημιουργίας αξίας για τους υπάρχοντες μετόχους».

Η ανακοίνωση της Geely δεν αναφέρει ποσά, αλλά σύμφωνα με το Bloomberg, με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Aston Martin την Πέμπτη (29/9), το μερίδιό της αποτιμάται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Aston Martin γνωστοποίησε ότι ολοκλήρωσε μια αύξηση κεφαλαίου ύψους σχεδόν 742 εκατ. ευρώ, η οποία θα της επιτρέψει να βελτιώσει τα δεδομένα του ισολογισμού της.

Ο Li Shufu, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Geely, έχει καθαρή περιουσία που αποτιμάται σε περίπου 14,5 δισ. ευρώ και κατέχει, επιπλέον, σχεδόν το 10% της Mercedes-Benz Group AG, ενώ η Geely τον Μάιο συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 34% στην κορεατική μονάδα της Renault SA.

Όσο για την Aston Martin, βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το τελευταίο διάστημα τα χρέη της απασχόλησαν μερίδα των ΜΜΕ, ενώ οι μετοχές της υποχώρησαν φέτος κατά 75%. Παρά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η εταιρία θα συνεχίσει να έχει ένα «υπερβολικό επίπεδο χρέους», ανέφερε στις αρχές του μήνα ο αναλυτής Thomas Besson.