Τέλος εποχής για την Jaguar - Αποχαιρετά τα οκτάνια με μια ειδική έκδοση της F-Type (photos)


Η Jaguar F-Type ZP Edition είναι το τελευταίο αυτοκίνητο της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με κινητήρα εσωτερικής καύσης. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Jaguar Media - Triggershoots LTD
  • 11/10/2023

Η Jaguar F-Type έκανε το ντεμπούτο της στην γκάμα της εταιρείας το 2013. Μετά από 10 χρόνια λαμπρής πορείας, οι Βρετανοί ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το μοντέλο και τα οκτάνια συνολικά, αφού η νέα F-Type ZP Edition θα είναι το τελευταίο θερμικό προϊόν της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο supercharged V8 κινητήρας 5,0 L των 575 PS και των 700 Nm ροπής θα κάνει γι ακόμα μια φορά την εμφάνισή του, πριν παραδώσει τα σκήπτρα στον ηλεκτρισμό. Πρόκειται για το ίδιο κινητήριο σύνολο που θα έβρισκε κανείς κάτω από το καπό της F-Type R, το οποίο συνοδεύεται από ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με 8 σχέσεις που διοχετεύει την ισχύ σε όλους τους τροχούς.

Η νέα ειδική έκδοση είναι στην πραγματικότητα ένα στυλιστικό πακέτο για το coupe και το κάμπριο, αντίστοιχα, το οποίο έχει επιμεληθεί η SV Bespoke, ο βραχίονας της Jaguar που ασχολείται με τα ειδικά πρότζεκτ της. Έτσι, τόσο το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό, έχουν λάβει το «άγγιγμά» της, έχοντας ως αποτέλεσμα μια ιδιαίτερη εμφάνιση με αποκλειστικούς χρωματισμούς και υφές.

Η χρωματική παλέτα που έχει σχηματιστεί αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν της Jaguar, και πιο συγκεκριμένα στα «νιάτα» της κλασικής E-Type. Το Oulton Blue Gloss και το Crystal Grey Gloss είναι τα δύο χρώματα που προσφέρονται για το αμάξωμα. Η πρώτη επιλογή συνδυάζεται με ένα κόκκινο και μαύρο εσωτερικό, ενώ η καμπίνα της δεύτερης έχει ντυθεί με μπλε και μαύρους τόνους. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, αυτές οι αποχρώσεις δεν έχουν ξαναπροσφερθεί για την F-Type.

Όποια και να είναι η επιλογή του χρώματος του εξωτερικού, οι πόρτες λαμβάνουν ένα ολόλευκο γραφικό σε κυκλικό σχήμα, το οποίο είναι νύξη για τις αγωνιστικές E-Type που λανσαρίστηκαν λίγο μετά το ντεμπούτο του μοντέλου το 1961. Άσπρο είναι και το πλαίσιο που περιβάλλει τη γρίλια, ενώ οι τροχοί που έχουν προστεθεί έχουν διάμετρο 20 ιντσών.

Jaguar F-Type ZP Edition Convertible Interior
Jaguar F-Type ZP Edition Convertible Interior
Jaguar F-Type ZP Edition Coupe Interior
Jaguar F-Type ZP Edition Coupe Interior

Όσο για το εσωτερικό, εκεί βρίσκει κανείς αρκετές μαύρες λεπτομέρειες, όπως φυσικά και ειδικά σήματα και λογότυπα που υποδεικνύουν ότι πρόκειται για μοντέλο περιορισμένης έκδοσης. Μια πλάκα αρίθμησης έχει τοποθετηθεί επίσης στην καμπίνα, ως «απόδειξη» ότι αποτελεί μια από τις μόλις 150 μονάδες της F-Type ZP Edition που θα κατασκευαστούν συνολικά. Η τιμή δεν έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία.

«Η F-Type σαγηνεύει τους οδηγούς σπορ αυτοκινήτων εδώ και πάνω από μια δεκαετία, όπως ακριβώς έκανε κι η E-Type πέντε δεκαετίες νωρίτερα,» είπε ο Rawdon Glover, Γενικός Διευθυντής της Jaguar. «Η έκδοση ZP Edition είναι ο απόλυτος εορτασμός αυτής της πορείας και μπαίνει σε ένα λαμπρό ρόστερ συλλεκτικών εκδόσεων εμπνευσμένων από την κληρονομιά μας, συμπεριλαμβανομένης της Project 7 του 2015 και της Heritage 60 Edition του 2020.»