Αυτή είναι η πιο ακριβή Jaguar E-Type που έχει πουληθεί ποτέ - Δείτε την τιμή της (photos)


Η εικονιζόμενη Jaguar E-Type έσπασε το ρεκόρ του πιο ακριβού αντίγραφου που έχει βγει από το εργοστάσιο των Βρετανών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: GOODING & CO
  • 7/9/2023

Μία Jaguar E-Type Series I Roadster του 1961 πήρε μέρος στη δημοπρασία της Gooding & Co στο Λονδίνο, καταφέρνοντας να γίνει η πιο ακριβή E-Type παραγωγής που έχει πουληθεί ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, το roadster «έπιασε» τις 911.250 λίρες Αγγλίας, δηλαδή 1.060.822 ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα ισοτιμία.

Αυτή η E-Type Roadster έχει ιδιαίτερη σημασία για την Jaguar. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα του μοντέλου που πωλήθηκε, όμως η ιστορικότητά της δε σταματά εκεί. Ο πρώτος της ιδιοκτήτης ήταν ο Frank England, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τμήματος αγωνιστικών οχημάτων της εταιρείας στη δεκαετία του '50. Αργότερα, ο England έγινε CEO της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Jaguar κατασκεύασε δύο νόμιμα για τον δρόμο πρωτότυπα της E-Type, τα οποία βέβαια χρησιμοποιήθηκαν για δοκιμές της εταιρείας. Ο England ήταν τότε βοηθός του διευθυντή της αυτοκινητοβιομηχανίας, κι έτσι προσέθεσε την επόμενη μονάδα της δεξιοτίμονης Roadster έκδοσης στη συλλογή του.

Η E-Type άλλαξε χέρια αρκετές φορές, ενώ παρέμεινε ασυναρμολόγητη από το 1975 έως το 2002, όποτε η Classic Motor Cars Ltd. αποφάσισε να αναλάβει τη συντήρησή της, η οποία μάλιστα διήρκησε πολλά χρόνια. Κάτω από το καπό συνεχίζει να βρίσκεται ο ίδιος, inline six κινητήρας χωρητικότητας 3,8 L που έφερε όταν πρωτοκυκλοφόρησε, ο οποίος παράγει 265 ίππους.

Συνοδεύεται από ένα μηχανικό κιβώτιο με 4 σχέσεις, ενώ είναι επίσης εξοπλισμένη με δισκόφρενα και στους τέσσερις τροχούς, όπως και ανεξάρτητο σύστημα ανάρτησης, τα οποία θεωρούνταν ιδιαίτερα πρωτοποριακά για την εποχή του μοντέλου.