Θα είχε νόημα η δημιουργία μιας ηλεκτρικής Lancia Delta;


Τα σχέδια του Ομίλου Stellantis για την επιχειρηματική αναγέννηση της Lancia περιλαμβάνουν την επαναφορά και της Delta ως ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα το 2026.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 4/1/2022

Η Lancia Delta μετατράπηκε από ένα απλό οικογενειακό όχημα σε ένα εμβληματικό μοντέλο, όχι μόνο για την ιταλική εταιρεία αλλά και για τη σχετικά πρόσφατη ιστορία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αυτό δεν ήταν μια απλή διαδικασία, ούτε έτυχε. Επετεύχθη έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία ύπαρξής της στην αγορά αυτοκινήτου αλλά και από την ικανότητα μηχανορραφίας των γειτόνων μας στο πλαίσιο της FIA και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι.

Έτσι, η Delta δημιούργησε τον δικό της μύθο ακριβώς για τους σωστούς λόγους. Επειδή, ως Lancia Delta Integrale, είχε τη μηχανολογία, τον θόρυβο, τις επιδόσεις, τη σχεδίαση, το στυλ, τον χαρακτήρα («Oh, sì! Temperamento, certamente»), την υπόσταση να σου δημιουργήσει έντονα συναισθήματα.

Όσοι ανήκουν στις νεότερες ηλικίες δεν έχουν γνωρίσει την Delta και πιθανόν δεν τρέφουν κάποιου είδους εκτίμηση γι’ αυτήν. Ωστόσο, τα ανώτατα στελέχη του Ομίλου Stellantis, στον οποίο ανήκει η εταιρεία, έχουν το σχέδιό τους. Θα την επαναφέρουν με έναν τρόπο που να προσελκύσει τους νέους και να τους κάνει να ενδιαφερθούν. Μέσω της ηλεκτροκίνησης.

Ο «οδικός χάρτης» που έχει αποφασιστεί προβλέπει την επαναφορά της Lancia στο αυτοκινητικό προσκήνιο με τρόπο που θα εγγυάται την μακροημέρευσή της. Τουλάχιστον, αυτό είναι το ζητούμενο. Ο κ. Luca Napolitano, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, έχει στα χέρια του ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο προβλέπει την εξέλιξη και δημιουργία νέων αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων τα οποία θα φέρουν τις ονομασίες παλιότερών της, συμπεριλαμβανομένης και της Delta.

Ο Όμιλος Stellantis, στην περίπτωση της Lancia, «θα παίξει το χαρτί» της νοσταλγίας, όπως όλα δείχνουν. Θα βασιστεί στην ιστορία και το παρελθόν της για να «πουλήσει» την καινούργια εταιρεία στους νέους, ίσως και σε κάποιους από τους μεγαλύτερους ηλικιακά. Θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τα νέα μοντέλα της ως απευθείας αντικαταστάτες των προηγούμενων, έστω και αν δεν έχουν υπάρξει οι «ενδιάμεσοι κρίκοι» στην ιστορική συνέχεια των αυτοκινήτων της.

Εκτός από την Delta, σίγουρη είναι η δημιουργία και του Ypsilon, επίσης ως αμιγώς ηλεκτρικό ενώ έχει αρχίσει να συζητείται το ενδεχόμενο και της Thema. Αναφορικά με την πρώτη, ο κ. Napolitano δήλωσε σχετικά: «Όλοι αγαπούν τη Lancia Delta και δεν θα μπορούσε να λείπει από τα σχέδιά μας. Θα επιστρέψει και θα είναι μια αληθινή Delta. Θα είναι ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο, μια διακήρυξη προόδου και τεχνολογίας. Και προφανώς θα είναι ηλεκτρική».