Τι απέγινε ο πρώτος σπασμένος κινητήρας του Toyota GR Yaris (Video)


Το σίριαλ του πρώτου σπασμένου κινητήρα του Toyota GR Yaris αποκτά συνέχεια με την προσπάθεια επισκευής και διάσωσής του.

  • 18/3/2021

Την περασμένη εβδομάδα η είδηση ότι ο πρώτο κινητήρας ενός Toyota GR Yaris παρέδωσε το πνεύμα του προκάλεσε έναν νέο γύρο συζητήσεων για τον αν ο θόρυβος γύρω από το όνομα του ιαπωνικού supermini με τις αγωνιστικές καταβολές και τις εξεζητημένες προδιαγραφές είναι ανάλογο του μεγέθους του.

Φυσικά το "σπασμένο" μοτέρ ήταν το αποτέλεσμα μιας λάθος κίνησης και όχι κάποιας κατασκευαστικής αστοχίας. Τo συγκεκριμένο περιστατικό, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο οδηγός του ονόματι Robert Mitchell, συνέβη στην πίστα του Nurburgring.

Κατά τα λεγόμενα του ιδίου και ενώ βρισκόταν στη διασημότερη πίστα της Γερμανίας, και όχι μόνο, ένα στιγμιαίο κατέβασμα από 5η σε 2α στο κιβώτιο ταχυτήτων είχε τις ανάλογες δυσάρεστες συνέπειες.

Αν και το κατάλαβε έγκαιρα προσπαθώντας να το «σώσει» πατώντας συμπλέκτη, οι στροφές του κινητήρα χτύπησαν «κόκκινο» και όπως ήταν αναμενόμενο, η ζημιά στον κινητήρα δεν απεφεύχθη. Και αν και αρχικά το αυτοκίνητο έδειχνε να λειτουργεί κανονικά, δίνοντας τη δυνατότητα στον Mitchell να διανύσει μερικούς γύρους ακόμη, την επόμενη μέρα παρέδωσε τελικά το πνεύμα.

Η λειτουργία του κινητήρα, έστω και για λίγο, σε στροφές πολύ πάνω από το ανώτατο όριο που είναι ο κόφτης, είχε ως αποτέλεσμα ο ένας κύλινδρος να χάσει εντελώς την συμπίεσή του και να χρειάζεται επισκευή, αφού ελατήρια, βαλβίδες κλπ. σχεδόν διαλύθηκαν.

Βέβαια, η κίνηση του Mitchell να χρησιμοποιήσει τον συμπλέκτη, η οποία έριξε τις στροφές σε φυσιολογικά επίπεδα τον γλίτωσε από την ολική καταστροφή, αφού οι υπόλοιποι  κύλινδροι δεν υπέστησαν βλάβη.

Ο κινητήρας του GR Yaris τελικώς θα επισκευαστεί, αν και δύσκολα, λόγω της ιδιαιτερότητας του αυτοκινήτου, της διαθεσιμότητας των ανταλλακτικών, αλλά και του service manual.

Ως υπενθύμιση λοιπόν, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου και κινείστε σε τόσο υψηλούς ρυθμούς, έχετε κατά νου ότι όσο σύγχρονα και να είναι τα νέα μοντέλα, ένα απλό, αθώο λάθος μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες.