Τι πρέπει να κάνεις εάν βάλεις λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητό σου


Σοβαρές βλάβες στον κινητήρα μπορεί να προκαλέσει ο λάθος εφοδιασμός καυσίμου στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας, ιδίως στην περίπτωση ανάμειξης πετρελαίου με βενζίνη και το αντίστροφο.

  • 14/12/2019

Εάν και είναι πλέον διακριτές οι διαφορές στις αντλίες καυσίμων και τα αυτοκίνητα έχουν ειδική σήμανση στο στόμιο πλήρωσης της αποθήκης καυσίμου, εν τούτοις δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που έχει συμβεί το λάθος. Τι κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις, που συνήθως αφορά τέσσερα σενάρια:

1. Πετρέλαιο αντί για Βενζίνη

Μολονότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μικρότερο στόμιο και πρακτικά είναι αδύνατο να χωρέσει η αντλία πετρελαίου, το λάθος μπορεί να γίνει. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να εκκινήσετε τον κινητήρα, θα πρέπει να αδειάσει το ρεζερβουάρ και να «καθαριστεί» επιμελώς, όπως και όλα τα μέρη από τα οποία πέρασε το καύσιμο. Εργασίες που φυσικά μπορεί να κάνει μόνο ένα συνεργείο.

2. Βενζίνη αντί για Πετρέλαιο

Εάν περάσει ελάχιστο καύσιμο (λιγότερο από 1 λίτρο), δεν θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα. Σταματήστε τον ανεφοδιασμό και συνεχίστε την πλήρωση με πετρέλαιο μέχρι να γεμίσει το ρεζερβουάρ και πρακτικά να «αλλοιωθεί» η ποσότητα βενζίνης που έχει περάσει. Εάν πέσει περισσότερη ποσότητα θα πρέπει να αδειάσετε και να καθαρίσετε την αποθήκη καυσίμου.

3. Αμόλυβδη βενζίνη αντί για Σούπερ

Δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας, ωστόσο μόλις καταναλώσετε το ¼ του λανθασμένου καυσίμου εφοδιάστε με σούπερ, διαδικασία που πρέπει να επαναλάβετε έως ότου θεωρήσετε ότι έχει φύγει εντελώς η αμόλυβδη.

4. Σούπερ αντί για Αμόλυβδη

Οι σύγχρονες βενζίνες Σούπερ δεν περιέχουν μόλυβδο και ως εκ τούτου δεν είναι πιθανό να δημιουργηθεί πρόβλημα στον αισθητήρα «λ» του καταλύτη.

Εάν έχει μπει ελάχιστο καύσιμο, σταματήστε τον ανεφοδιασμό και συνεχίστε με Αμόλυβδη. Εάν έχει περάσει περισσότερο καύσιμο, θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα, καταναλώνοντας το λανθασμένο καύσιμο, να γεμίζετε με το σωστό όπως στην περίπτωση «Αμόλυβδη βενζίνη αντί για Σούπερ».

Ενημερωτικά το χρώμα της Αμόλυβδης είναι ανοικτό πράσινο, της Σούπερ κόκκινο και του πετρελαίου καφέ.