Το επόμενο Audi Q5 θα έχει και πλήρως ηλεκτρική έκδοση


H ηλεκτρική έκδοση e-tron του νέου Q5 θα έχει και πάλι πολλά κοινά με την Porsche Macan, με την οποία θα μοιράζεται και πάλι το πλαίσιο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: AUDI
  • 8/10/2020

To Q5 της Audi και η Macan της Porsche έχουν πολλά κοινά. Και αυτό γιατί η δεύτερη που παρουσιάστηκε το 2014 και ανανεώθηκε το 2019 βασίζεται στο πλαίσιο του πρώτου (αυτού της πρώτης γενιάς), ενώ αυτό θα είναι κάτι που θα ισχύσει και στο μέλλον.

Η βάση και των δύο θα είναι το πλαίσιο PPE (Premium Platform Electric) που στα πλαίσια του ομίλου VW έχουν εξελίξει από κοινού η Audi με την Porsche. Αυτό σημαίνει πως η καινούργια Macan, που αναμένεται να παρουσιαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, θα έχει πλήρως ηλεκτρική έκδοση, χωρίς όμως να καταργηθούν οι εκδοχές της με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Περίπου μισό χρόνο μετά, αλλά εντός του 2022, θα παρουσιαστεί και το αντίστοιχο Audi, που θα ονομάζεται Q5 ή Q6 e-tron, με τη δεύτερη επωνυμία να είναι μάλλον η επικρατέστερη. Ο πραγματικός διάδοχος του τρέχοντος Q5 πάντως θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το πλαίσιο MLB που αποτελεί τη βάση για την  τρέχουσα γενιά.

Οι μόνες αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο είναι στο πίσω μέρος του, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την μπαταρία των plug-in υβριδικών εκδόσεών του.

Μάλιστα ο χώρος που απαιτείται θα είναι αρκετά μεγάλος, καθώς το 2024 που θα παρουσιαστεί το νέο Q5 θα απαιτείται μια ηλεκτρική αυτονομία της τάξης των 100 km. Από πλευράς χώρων το Q6 (ή Q5) e-tron αναμένεται να είναι αυτό που θα βάζει τα άνω όρια.