Το μαχητικό F-35 τα βάζει με την πιο γρήγορη McLaren όλων των εποχών (video)


Μπορεί το μαχητικό αεροσκάφος των 100 εκατ. ευρώ να νικήσει τη McLaren των 2 εκατ. ευρώ;

  • ΦΩΤΟ: TOP GEAR / YOUTUBE, LOCKHEED MARTIN, MCLAREN
  • 29/1/2024

Το νερό μπήκε στο αυλάκι. Σχεδόν 1,5 χρόνο μετά το αίτημα της Ελλάδας για την απόκτηση 40 μονάδων του μαχητικού αεροσκάφους F-35, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών άναψε «πράσινο» για την έναρξη των τελικών διαπραγματεύσεων των όρων της συμφωνίας.

Όταν ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά η Ελλάδα θα μπει σε ένα κλειστό «κλαμπ» χωρών που θα διαθέτουν πολεμικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Το συνολικό κόστος για την προμήθεια των F-35 δεν έχει ακόμα οριστεί ωστόσο δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει κοντά στα 10 δις ευρώ.

Με αυτή την αφορμή γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και ταξιδεύουμε στο όχι και τόσο μακρινό 2020 όπου η εκπομπή Top Gear του BBC αποφάσισε να βάλει στην πίστα το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος για να κοντραριστεί με την πιο γρήγορη McLaren όλων των εποχών.

Αναφερόμαστε στην Speedtail που παρουσιάστηκε το 2018 και αμέσως τράβηξε τα βλέμματα με την τολμηρή σχεδιαστική γραμμή και το χαρακτηριστικά επιμηκυμένο πίσω μέρος, το οποίο προσφέρει στο αυτοκίνητο σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Μιλάμε για πραγματικά υψηλές ταχύτητες αφού το κοντέρ της Speedtail φτάνει μέχρι και τα 403 km/h. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη επίδοση εκθρόνισε από την κορυφή της πιο γρήγορης McLaren όλων των εποχών τη θρυλική F1 η οποία είχε σταματήσει στα 386,4 km/h.

H McLaren Speedtail κινείται από ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης το οποίο αποτελείται από τον γνωστό V8 των 4,0 lt με τα διπλά turbo της μάρκας και έναν ηλεκτροκινητήρα. Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τα 1.070 PS και τα 1.150 Nm ροπής και εξασφαλίζει επιτάχυνση από στάση έως τα 300 km/h σε μόλις 13,0 sec.!

Αρκούν όμως όλα αυτά για να νικήσει η Speedtail των 2 εκατ. ευρώ το τεχνολογικά προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος F-35 των 100 εκατ. ευρώ; Η απάντηση στο video που ακολουθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς η Saab από τα μαχητικά αεροσκάφη, κατασκεύασε αυτοκίνητα και χρεοκόπησε το 2011

Όταν το Rafale τα «έβαλε» με την Bugatti των 1.500 PS (video)

Ένα μαχητικό F-16 κάνει βόλτες στους δρόμους της Δανίας (video)