To "Mercedes me", το μέλλον στη σχέση αυτοκινήτου-οδηγού ήρθε και στην Ελλάδα


Η Mercedes Benz, από την 1η Ιανουαρίου 2018 παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες της να ανακαλύψουν τον ψηφιακό κόσμο της μάρκας μέσω του νέου brand Mercedes me, καθιστώντας εφικτή την δικτύωσή τους με το όχημά τους και το όχημα με τον κόσμο γύρω του.

  • 20/4/2018

Το Mercedes me δεν είναι μία νέα ιστοσελίδα. Περιλαμβάνει ολόκληρο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών της Mercedes-Benz, από τη χρηματοδότηση και τη συντήρηση των οχημάτων, έως τις διεθνείς υπηρεσίες κινητικότητας της Daimler. Με αυτόν τον τρόπο το "Mercedes me" επιτρέπει την απρόσκοπτη και άνετη πρόσβαση του χρήστη σε όλους τους τομείς κινητικότητας, δίνοντας έμφαση στην εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των πελατών της μάρκας.

To brand “Mercedes me” περιλαμβάνει ένα "πακέτο" ειδικά προσαρμοσμένων υπηρεσιών κινητικότητας, συνδεσιμότητας, service και χρηματοδότησης καθώς και εμπειρίες της μάρκας που διαρκώς εξελίσσονται. Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες μέσω του Mercedes me συνοψίζονται σε 5 κατηγορίες:

Move: Λύσεις για έξυνες μετακινήσεις ανεξάρτητα απ’ το αν ο χρήστης διαθέτει δικό του αυτοκίνητο. Με τις υπηρεσίες car sharing των moovel, car2go, car2go black και Park2gether, η Daimler Mobility Services GmbH προσφέρει σε πολλές πόλεις του κόσμου μία εντυπωσιακή γκάμα υπηρεσιών κινητικότητας. 

Connect: επιτρέπει στους πελάτες να συνδέονται με το όχημά τους ανά πάσα στιγμή και παντού. Οι βασικές υπηρεσίες συνδεσιμότητας περιλαμβάνουν την παροχή βοήθειας σε περίπτωση ατυχήματος και τη διαχείριση προγραμματισμένων συντηρήσεων και βλαβών. Επιπλέον διαθέτουν το σύστημα κλήσεων επείγουσας ανάγκης της Mercedes-Benz και της τηλεδιάγνωσης. Με το πρόσθετο σύστημα "Remote Online" ή Vehicle Set up & Vehicle Monitoring, ο πελάτης γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού έχει παρκάρει το αυτοκίνητό του, εάν οι πόρτες είναι κλειδωμένες και πόσο καύσιμο υπάρχει στο ρεζερβουάρ του οχήματός του. Οι εφαρμογές (apps) της Mercedes-Benz προσφέρουν επίσης πολύτιμες πληροφορίες κάνοντας παράλληλα τις μετακινήσεις ακόμη πιο άνετες.

Assist: πρόκειται για μία προσωποποιημένη προσφορά υπηρεσιών για τους οδηγούς Mercedes-Benz οπουδήποτε, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Η υπηρεσία περιλαμβάνει online πρόσβαση σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοματοποιημένων λειτουργιών κλεισίματος ραντεβού. Επιπλέον, όλοι οι οδηγοί μπορούν να αναζητήσουν και να επικοινωνήσουν online με τον εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της μάρκας που επιθυμούν.

Finance: προσφέρει εύκολη πρόσβαση στη μεγάλη γκάμα εξατομικευμένων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών γύρω από το αυτοκίνητο - από ευέλικτες και ελκυστικές προσφορές χρηματοδότησης έως μεμονωμένες προσφορές χρονομίσθωσης και ασφάλισης.

Inspire: Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, ο χρήστης έχει άμεση πρόσβαση στις ενέργειες εξέλιξης της μάρκας, ενώ ξεπερνά τα όρια της ενημερωτικής διαδικτυακής πύλης, αφού προσφέρει πληροφορίες και ιστορίες σχετικά με τις καινοτομίες, την τεχνολογία και τον κόσμο της αυτοκίνησης γενικότερα.

 

Το "Mercedes me" στην Ελλάδα

Τα αυτοκίνητα με ημερομηνία παραγωγής μετά τον Δεκέμβριο του 2017 είναι εξοπλισμένα από το εργοστάσιο με το απαραίτητο σύστημα συνδεσιμότητας HERMES UMTS ή HERMES LTE, το οποίο περιλαμβάνει μια μόνιμα εγκατεστημένη κάρτα SIM (eSIM) στο όχημα. Το σύστημα αυτό τοποθετείται εργοστασιακά στο αυτοκίνητο κατά την κατασκευή του και δεν έχει επιπλέον χρέωση.

Εκτός από τις βασικές υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται εργοστασιακά, δεδομένης την νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας που καθιστά υποχρεωτική την εργοστασιακή τοποθέτηση του συστήματος συνδεσιμότητας για λόγους έκτακτης ανάγκης, οι πελάτες θα έχουν την δυνατότητα να προσθέσουν στο όχημά τους, αν το επιθυμούν, κατά την παραγγελία επιπλέον κωδικούς υπηρεσιών και εφαρμογών. Εφόσον ο πελάτης επιθυμεί επιπλέον υπηρεσίες πέραν των βασικών, έχει τη δυνατότητα να τις αγοράσει οποιαδήποτε στιγμή μέσω του Mercedes me store.

Στα οχήματα κατασκευής από το 2012 – 2016 δίνεται η δυνατότητα αναδρομικής τοποθέτησης ενός προσαρμογέα (Mercedes-Benz adapter) ο οποίος θα είναι διαθέσιμος στη χώρα μας το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αλλά με περιορισμένη γκάμα υπηρεσιών. Ορισμένες υπηρεσίες για να λειτουργήσουν απαιτούν την ύπαρξη συγκεκριμένου εργοστασιακού εξοπλισμού. Για παράδειγμα οι υπηρεσίες πλοήγησης προϋποθέτουν την ύπαρξη συστήματος πλοήγησης ή εργοστασιακής προεγκατάστασης στο όχημα.

Η δημιουργία λογαριασμού στο Mercedes me γίνεται μέσω της πλατφόρμας Mercedes.me portal (διατίθεται και σαν εφαρμογή στα smartphones) στο σύνδεσμο www.mercedes.me, στην οποία ο πελάτης θα πρέπει να δημιουργήσει λογαριασμό εισάγοντας τα στοιχεία του και να προχωρήσει στην ενεργοποίηση αφού έχει αποδεχτεί τους όρους χρήσης του Mercedes me. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας γίνεται με τη σύζευξη πελάτη – οχήματος από τον Εξουσιοδοτημένο Διανομέα, ώστε οι υπηρεσίες να είναι προσωποποιημένες.

Προς το παρόν, στην Ελλάδα είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους τρεις πυλώνες του Mercedes me Connect”, “Assist” & “Inspire, ενώ στο μέλλον θα είναι διαθέσιμες και οι εφαρμογές που περιλαμβάνονται στους άλλους δύο πυλώνες Move” & “Finance”. Επιπλέον, το σύστημα είναι δυναμικό και εξελίσσεται διαρκώς με την τακτική προσθήκη υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, στον πυλώναConnectαυτήν τη στιγμή περιλαμβάνονται οι εξής υπηρεσίες:

Βασικές υπηρεσίες Mercedes me connect, οι οποίες αναλαμβάνουν θέματα σχετικά με το αυτοκίνητο όπως διαχείριση συντήρησης, διαχείριση βλαβών, ανάκτηση από ατύχημα και σύστημα επείγουσας κλήσης Mercedes-Benz και σύστημα update.

Σύστημα επείγουσας κλήσης Mercedes-Benz, ή αλλιώς το δίχτυ ασφαλείας” σε περίπτωση ανάγκης. Αν σε κάποιο ατύχημα ανοίξει ένας αερόσακος, ενεργοποιηθεί ένας προενατήρας ζώνης ασφαλείας κ.α., οι αισθητήρες σύγκρουσης στο όχημα ενεργοποιούν αυτόματα επείγουσα κλήση στο Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Mercedes-Benz. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα δεδομένα κλήσης έκτακτης ανάγκης μεταφέρονται άμεσα στο δημόσιο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης.

In-Car Office, ή αλλιώς «κινητό γραφείο». Με την υπηρεσία “Λειτουργία γραφείου στο αυτοκίνητο” οι οδηγοί Mercedes μπορούν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες λειτουργίες Office και να έχουν πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα κατευθείαν από το αυτοκίνητο – ακριβώς σαν να βρίσκονταν στο γραφείο. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιεί κλήσεις για τη συμμετοχή του σε τηλεδιάσκεψη με βάση τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο ημερολόγιο.

Remote Online. Με αυτές τις υπηρεσίες μπορούν να εμφανιστούν εύκολα στο smartphone όλες οι βασικές λειτουργίες του αυτοκινήτου όπως η στάθμη του καυσίμου στο ρεζερβουάρ, η πίεση ελαστικών ή η κατάσταση των φρένων, να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία Geofencing (δηλ. την γεωγραφική παρακολούθηση οχήματος, ώστε ο κάτοχος να ενημερώνεται όταν κάποιος προσπαθεί να μετακινήσει το όχημα από μία καθορισμένη από τον ίδιο περιοχή) ή να επωφεληθεί από τον προ-κλιματισμό.

Οι υπηρεσίες Connectπου αναμένονται στην Ελληνική αγορά είναι:

Προσωπικός σύμβουλος (concierge). Ο προσωπικός σύμβουλος Mercedes me connect είναι η κορυφαία premium υπηρεσία και είναι πάντα δίπλα στον χρήστη, για να απαντάει σε ερωτήσεις, να κλείνει εισιτήρια για συναυλίες, να προτείνει εστιατόρια και πολλά άλλα.

Live Traffic Information. Η πρωτοποριακή υπηρεσία Car-to-X-Communication με τεχνολογία ραδιοκυμάτων και αισθητήρων χρησιμοποιεί πληροφορίες από τα άλλα οχήματα για να ενημερώνει εγκαίρως για κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατυχήματα κι άλλους κινδύνους στην περιοχή που κινείται το όχημα.

Τέλος, η υπηρεσία connect business η οποία θα προσφέρεται στη χώρα μας για στόλο αυτοκινήτων, προσφέρει στους εταιρικούς πελάτες και τους πελάτες με στόλους οχημάτων μια διευρυμένη γκάμα πρωτοποριακών υπηρεσιών συνδεσιμότητας και ψηφιακών λύσεων σχετικά με το συνδεδεμένο όχημα, σχεδιασμένες έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της εκάστοτε  εταιρείας. Η Πύλη connect business σας επιτρέπει στον διαχειριστή του στόλου οχημάτων να διαχειρίζεται το στόλο του σε πραγματικό χρόνο, ενώ, παράλληλα, μπορείτε να επωφελείται από τα “έξυπνα” αναλυτικά στοιχεία και να εργαλεία αναφοράς για τη βελτίωση των ήδη υπαρχουσών διαδικασιών και δομών. Για τον οδηγό, η εγγενής εφαρμογή προσφέρει ένα αυτοματοποιημένο ψηφιακό ημερολόγιο, που προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών του, ενώ, την ίδια στιγμή, προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στο διευθυντή του στόλου.

O πυλώναςAssistπεριλαμβάνει την Ψηφιακή Αναφορά Service.

Η υπηρεσία αυτή προσφέρει κορυφαία ασφάλεια και άνεση - σε όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος. Οι λεπτομέρειες των εργασιών service φυλάσσονται με ασφάλεια στην κεντρική βάση δεδομένων service της Mercedes-Benz – με διαφάνεια, προστασία από τυχόν πλαστογράφηση και δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία ανά πάσα στιγμή. Έτσι, ακόμη κι αν ο ιδιοκτήτης αλλάξει συνεργείο ή θέλει να πουλήσει το όχημά του, όλα τα δεδομένα σχετικά με τις εργασίες service παραμένουν διαθέσιμα και προσβάσιμα από το Mercedes me μία ημέρα μετά την επίσκεψη στο συνεργείο. Εκτός από την τελευταία Αναφορά Service, ο χρήστης μπορεί επίσης να βλέπει το πλήρες ιστορικό service του οχήματός του και, εάν χρειάζεται, να το εκτυπώνει. Επιπλέον μπορεί να αναζητά τον πιο κοντινό στο όχημα Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή, να κλείνει online ραντεβού στο κατάστημα της αρεσκείας του, να παρακολουθεί σύντομα βίντεο “How-To”, τα οποία εξηγούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και λειτουργίες του αυτοκινήτου, όπως η ρύθμιση του ρολογιού, η σύνδεση του smartphone μέσω Bluetooth ή ο χειρισμός διαφόρων συστημάτων και τέλος να έχει πρόσβαση στo ψηφιακό εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου και τη συλλογή αξεσουάρ και ανταλλακτικών της Mercedes-Benz. 

O πυλώναςInspireπεριλαμβάνει τις εξής υπηρεσίες:

Community – η κοινότητά μου. Το φόρουμ Mercedes-Benz αποτελεί σημείο συνάντησης για τους λάτρεις των αυτοκινήτων. Σε αυτό, ο χρήστης μπορεί να θέσει συγκεκριμένες ερωτήσεις ή να μοιραστεί τις εμπειρίες του με άλλους θαυμαστές της μάρκας. Ήδη, πάνω από 7000 χρήστες μοιράζονται απόψεις, εμπειρίες και πληροφορίες σε αυτήν την πλατφόρμα.
Mercedes-Benz Messenger. Κυκλοφορίες νέων προϊόντων, μηχανοκίνητος αθλητισμός ή πληροφορίες για τα κλασσικά οχήματα της μάρκας... Ο χρήστης είναι πάντοτε ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις με τα δωρεάν Messenger newsletter της Mercedes-Benz.
Οι εκδηλώσεις μου. Το Mercedes me ενημερώνει για πλήθος εκδηλώσεων από τις κατηγορίες Ταξίδια, Οδηγικές εκδηλώσεις, Αθλητισμός, Πολιτισμός, Classic και Lifestyle, καθώς και συνηθισμένα θέματα για το αυτοκίνητο.
Insider TippsTravel & Explore. “Ο οδηγός μου” είναι ο προσωπικός, ψηφιακός τουριστικός οδηγός και προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για επιλεγμένους προορισμούς. Οι καλύτερες προτάσεις από τις κατηγορίες Φιλοξενία, Αγορές, Πολιτισμός και Ευεξία.
Mercedes-Benz Smart TV. H εφαρμογή Mercedes-Benz Smart TV προσφέρει περιεχόμενα υψηλής ποιότητας σε ανάλυση έως και 4K. Βίντεο, συλλογές, ειδήσεις ή καινούρια και μεταχειρισμένα οχήματα – εδώ ο χρήστης μπορεί να φιλτράρει όλες τις λειτουργίες και τα περιεχόμενα προσαρμόζοντάς τα στα προσωπικά ενδιαφέροντα του  καθενός. Οποιαδήποτε στιγμή, στο δικό του “prime time”.