Το μονοκινητήριο της Porsche είναι φθηνότερο από 911


ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ 100.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ MOONEY ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΦΟΔΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΤΗΣ PORSCHE.

  • 6/7/2020

Αν ψάχνετε μια Porsche που να… πετάει τότε το μονοκινητήριο αεροσκάφος της Mooney ίσως είναι αυτό που μπορεί καλύψει τις απαιτήσεις σας.

Και αυτό γιατί το αεροσκάφος με την κωδική ονομασία M20L PFM διαθέτει ανάμεσα στις προδιαγραφές του έναν εξακύλινδρο κινητήρα 3,2 λίτρων ο οποίος φέρει την υπογραφή της Porsche.

Επίπεδος και αερόψυκτος ανήκει σε εκείνη την εποχή που η Porsche έβλεπε στον χώρο της αεροπλοΐας την ευκαιρία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και ταυτόχρονα τον κύκλο των εργασιών της.

Βλέπετε στις αρχές του 1980 δεν υπήρχαν τα SUVs και οι προοπτική επέκτασης της γκάμας της γερμανικής φίρμας σε νέες, λαοφιλείς κατηγορίες αυτοκινήτων.

Έτσι, λοιπόν, η κατασκευή ενός κινητήρα που θα προορίζεται για αεροσκάφη δεν ακούστηκε κακή ιδέα, έστω κι αν στην πράξη η επιλογή των Γερμανών δεν μακροημέρευσε.

Ο εν λόγω κινητήρας είχε ως αφετηρία το μοτέρ της 911, αποδίδοντας στην προκειμένη περίπτωση 217 ίππους.

Τα ελικοφόρα αεροσκάφη εκείνης της εποχής διέθεταν διαφορετικά χειριστήρια για το γκάζι, τη μίξη του καυσίμου και τον ρυθμό περιστροφής της προπέλας, ωστόσο, το συγκεκριμένο συνδύαζε όλες τις παραπάνω λειτουργίες σε ένα χειριστήριο.

Εμπνευσμένο από τα μοντέλα της Porsche ήταν και το πιλοτήριο, με χαρακτηριστικότερο όλων τα καθίσματα. Αυτά φέρουν το λογότυπο της γερμανικής φίρμας και δερμάτινες επενδύσεις που χαρίζουν έναν αέρα πολυτέλειας στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

H Μooney κατασκεύασε μόλις 41 αντίτυπα του συγκεκριμένου μονοκινητήριου αεροσκάφους, εκ των οποίων ελάχιστα παραμένουν ακόμα και σήμερα λειτουργικά.

Το συγκεκριμένο διαθέτει, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, μόλις 400 ώρες πτήσης μετά την ανακατασκευή των μηχανικών μερών που δέχθηκε, γεγονός που δικαιολογεί και με το παραπάνω το ποσό των 100.000 δολαρίων το οποίο θα χρειαστεί να καταβάλλει κάποιος για να το αποκτήσει.

Σε κάθε περίπτωση, το μονοκινητήριο της Porsche είναι αρκετά φθηνότερο από τα περισσότερα νέα μοντέλα της γερμανικής φίρμας, γεγονός που από μόνο του αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο.