Το ολοκαίνουργιο Mazda CX-30 τοποθετείται μεταξύ των CX-3 και CX-5


Με πολλά κοινά με το επίσης καινούργιο 3 το CX-30 είναι το πρώτο μιας νέας γενιάς SUV της ιαπωνικής Mazda.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΧΕΙΟ: ΦΩΤΟ
  • 8/3/2019

Η Mazda παρουσίασε στη Γενεύη ένα νέο SUV, το CX-30, που μετά το επίσης καινούργιο 3 που επίσης ήταν στην έκθεση της ελβετικής μεγαλούπολης αποτυπώνει την τελευταία εξέλιξη της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της μάρκας, της Kodo.

Από πλευράς διαστάσεων το καινούργιο Mazda έχει μήκος 4,40 m, γεγονός που σημαίνει πως τοποθετείται σχεδόν στη μέση των άλλων δύο SUV της μάρκας, μιας και το CX-3 είναι 12 cm πιο μικρό και το CX-5 15,5 cm πιο μεγάλο. Παράλληλα τοποθετείται στο επίκεντρο των μικρομεσαίων ή C-SUV, μιας κατηγορίας δηλαδή στην οποία ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονο.

Το μεταξόνιο των 2,66 m είναι μια πρώτη καλή ένδειξη για τους χώρους στο εσωτερικό του -πορτμπαγκάζ από 430 λίτρα- που αισθητικά ακολουθεί το πρότυπο του 3 με απλές, καθαρές γραμμές και με την κεντρική οθόνη ωραία ενσωματωμένη στο μέσο και στο πάνω μέρος του ταμπλό. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης και πολλά συστήματα υποβοήθησης και προαιρετικά και ένα upper class ηχοσύστημα της Bose με 12 ηχεία.

Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει τους Skyactiv κινητήρες, βενζίνης και πετρελαίου, της τελευταίας γενιάς, που έχουν χωρητικότητα 2.000 και 1.800 cc αντίστοιχα και καλύπτουν τις προδιαγραφές Euro 6d-TEMP. Όλα τα σύνολα βενζίνης διαθέτουν ήπια υβριδική (mild hybrid) υποβοήθηση Μ-Hybrid, ενώ διαθέσιμο είναι και το σύστημα τετρακίνησης I-Activ της εταιρείας.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν λέγεται CX-4 όπως είναι το λογικό η απάντηση είναι πως το συγκεκριμένο όνομα χρησιμοποιείται ήδη για άλλο μοντέλο της εταιρείας στην Κίνα.