Το «τέρας» με τον V12 των 27 λίτρων από μαχητικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου! (photos-video)


Ένα από τα πιο ξεχωριστά δημιουργήματα της αυτοκίνησης που έγραψε το όνομά του στα Ρεκόρ Guinness ως το ισχυρότερο αυτοκίνητο του πλανήτη για το 1977.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Car & Classic
  • 8/3/2024

Το 'The Beast' (Το Τέρας στα ελληνικά) αποτελεί μία από τις πιο ακραίες δημιουργίες της ανεξάρτητης σκηνής των ανθρώπων που έκαναν μετατροπές σε διάφορα οχήματα τη δεκαετία του '70 στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 1977 μπήκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες όντας το πιο ισχυρό επιβατικό αυτοκίνητο της εποχής, για έναν πολύ καλό λόγο.

Το ρεκόρ επετεύχθη χάρη στην παρουσία ενός κινητήρα V12 με χωρητικότητα 27 (!) λίτρων, παραγωγής Rolls-Royce. Το εν λόγω κινητήριο σύνολο βγήκε κατευθείαν από τα μαχητικά αεροσκάκη Superman Spitfire και Hawker Hurricane που κατατρόπωσαν τη γερμανική Lutwaffe στη Μάχη της Βρετανίας το 1940.

Η ιστορία του Τέρατος ξεκινά τη δεκαετία του '60, όταν ο Paul Jameson εξόπλισε σε ένα δικό του σασί έναν V12 της Meteor από άρμα μάχης. Μαζί με τον John Dodd, ετοίμασαν κι ένα ειδικά κατασκευασμένο κιβώτιο ταχυτήτων για να αντέχει τα 760PS και τα 1030 Nm ροπής που έπρεπε να σταλούν στον πίσω άξονα.

Αργότερα, ο Dodd ανέλαβε όλο το project, και μετά από μία καταστροφική φωτιά, έπρεπε να αλλαχθεί όλο το σασί, ενώ τοποθετήθηκε ο V12 Merlin που διαθέτει μέχρι και σήμερα.

Αρχικά είχε και τη γρίλια από τη Rolls-Royce, όμως η εταιρεία πήγε το θέμα δικαστικά, με τον Dodd να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να κάνει τον ίδιο και το όχημά του διάσημο, χάνοντας όμως τη δίκη. Το ενδιαφέρον είναι, πάντως, πως το όχημα ακόμα αναγράφεται ως Rolls-Royce.

Ο John Dodd απεβίωσε το 2022 αλλά η δημιουργία του συνεχίζει να «ζει» και πέρυσι τον Μάρτιο πωλήθηκε σε δημοπρασία από την Car & Classic, με το σφυρί να χτυπάει στην προσφορά των 85.000 ευρώ

Δείτε και το σχετικό βίντεο: