Το υπουργείο Ανάπτυξης και...τα καύσιμα


Στο "κενό" φαίνεται ότι έπεσαν οι προειδοποιήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης προς τους πρατηριούχους και τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών να συμμορφωθούν, ομαλοποιώντας τις τιμές των υγρών καυσίμων, που σε πολλές, κυρίως τουριστικές περιοχές, έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.
  • 31/7/2003
&00 Στο "κενό" φαίνεται ότι έπεσαν οι προειδοποιήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης προς τους πρατηριούχους και τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών να συμμορφωθούν, ομαλοποιώντας τις τιμές των υγρών καυσίμων, που σε πολλές, κυρίως τουριστικές περιοχές, έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Παρά το ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε "τελεσίγραφο" στους εμπλεκόμενους κλάδους ότι μετά το πέρας και της επόμενης εβδομάδας και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν υπερτιμολογήσεις, θα επιβάλει "πλαφόν", η κατάσταση όχι μόνο δεν εξισορροπήθηκε, αλλά σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου παρατηρούνται και νέες αυξήσεις.

Στα ύψη...τα καύσιμα στην Κρήτη
Οι υψηλότερες τιμές είχαν καταγραφεί στην Κρήτη και σύμφωνα με τις μέσες τιμές ανά περιοχή που δημοσιοποίησε προχθές το υπουργείο οι τιμές της αμόλυβδης έχουν αυξηθεί στον Άγιο Νικόλαο (από 0,805 ευρώ ανά λίτρο σε 0,808 ευρώ ανά λίτρο χθες) και στην Ιεράπετρα (από 0,807 σε 0,810), ενώ στο Ρέθυμνο, στη Νέα Αλικαρνασσό και στα Χανιά οι μειώσεις είναι αμελητέες.
Αυξημένες είναι οι τιμές της αμόλυβδης και στην Κω, ενώ παραμένουν "ακριβοί" οι νομοί Δωδεκανήσου, Ιωαννίνων, Άρτας και Κέρκυρας. Σημειώνεται ότι το ύψος των τιμών στους συγκεκριμένους νομούς οφείλεται στα αυξημένα περιθώρια κέρδους των εταιρειών και των πρατηριούχων.

Ενιαίος τρόπος τιμολόγησης
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει αποφασίσει οι εταιρίες εμπορίας να ακολουθήσουν ενιαίο τρόπο τιμολόγησης σε όλη τη χώρα, μέτρο που θα επιτηρηθεί για 10 μέρες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Μετά το πέρας του δεκαημέρου και εφόσον δεν έχει ομαλοποιηθεί η αγορά, κατ' εφαρμογή του άρθρου 20 του νόμου 3054/02, θα επιβληθεί ανώτατη τιμή για τα καύσιμα στις συγκεκριμένες περιοχές.
Σε ό,τι αφορά τις μέσες τιμές γενικά, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του υπουργείου, διαμορφώνονται σε 0,748 ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη, σε 0,846 ευρώ ανά λίτρο για τη σούπερ αμόλυβδη, σε 0,798 ευρώ ανά λίτρο για τη σούπερ και σε 0,656 ευρώ ανά λίτρο για το ντίζελ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά χθες το βράδυ οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων και οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων ήλθαν σε συμφωνία, με αποτέλεσμα η απεργία των τελευταίων να λάβει τέλος. Διαφορετική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρούνται σημαντικότατες ελλείψεις, αφού η ομοσπονδία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων της συμπρωτεύουσας δεν κατέληξε σε συμφωνία και συνεχίζει την απεργία.