Τρισδιάστατες επιφάνειες αφής για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος (βίντεο)


Τη Φινλανδική εταιρία Canatu, φανταζόμαστε πως δεν την έχετε ακουστά. Ε, είναι ο καιρός να τη μάθετε, καθώς οι δημιουργίες της αναμένεται να επηρεάσουν το μέλλον των εσωτερικών των αυτοκινήτων.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 29/11/2020

Παρότι δεν έχει το μέγεθος μίας Bosch ή μίας Visteon, η Canatu διαθέτει την τεχνολογική εξειδίκευση και την out-of-the-box σκέψη για να μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον. Σαν εταιρία εξειδικεύεται σε τρισδιάστατες μορφοποιήσιμες και ελαστικές ταινίες, αισθητήρες αφής και συστήματα θέρμανσης. Συνδυάζοντας λοιπόν αυτές τις γνώσεις -και σε συνεργασία με την Ιαπωνική TS Tech- παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα μελέτη για οχήματα με αυξημένο επίπεδο αυτονομίας.

Για μοντέλα με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης άνω του 3, οι Φινλανδοί μηχανικοί έκατσαν και σκέφτηκαν ότι αρκετές στιγμές ο οδηγός θα επιλέγει να κάθεται πιο άνετα, βασισμένος στις δυνατότητες του αυτοκινήτου του. Ένα κεκλιμένο κάθισμα που πιθανά έχει τραβηχτεί και προς τα πίσω, ώστε να προσδώσει επιπλέον χώρο για τα πόδια, αποτελεί αναμφίβολα μία άνετη θέση μετακίνησης, απομακρύνει όμως τον οδηγό από τα χειριστήρια της κεντρικής κονσόλας.

Αντιθέτως, αυτό που παραμένει εύκολα προσβάσιμο, είναι η λαβή της πόρτας. Μία καλή ιδέα, λοιπόν, θα ήταν η ενσωμάτωση χειριστηρίων σε αυτή. Εδώ βέβαια δεν θα είχε νόημα να τοποθετήσει κανείς φυσικούς διακόπτες. Χρησιμοποιώντας ωστόσο μία εύκαμπτη ταινία Carbon NanoBud (CNB), η επιφάνεια της λαβής θα μπορούσε να ενεργοποιείται κατά βούληση, αποκαλύπτοντας πλήκτρα αφής σε όλο το μήκος της.

Κάτι τέτοιο είναι αρκετά επαναστατικό ως σκέψη και δίνει μία νέα διάσταση στο ΗΜΙ (Human Machine Interface) των μελλοντικών αυτοκινήτων. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μία καλή γεύση του τρόπου λειτουργίας αυτών των επιφανειών. Η όλη ιδέα δείχνει αρκετά προχωρημένη και βέβαια μπορεί να μετεξελιχθεί ποικιλοτρόπως. Ως εκ τούτου θεωρούμε πως είναι θέμα χρόνου να τη δούμε να εφαρμόζεται και σε αυτοκίνητα παραγωγής.