Τρόλεϊ: Όταν οι επιβάτες έριχναν το αντίτιμο του εισιτηρίου μέσα σε κουτί - Πώς έπαιρναν ρέστα (video)


Ένα ξεχωριστό video ανασύρθηκε από το Aρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την κυκλοφορία των πρώτων τρόλεϊ χωρίς εισπράκτορα. 

  • 4/3/2024

Η ιστορία των ηλεκτρικών λεωφορείων της Αθήνας, των γνωστών τρόλεϊ, ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου του 1953 οπότε και τέθηκαν σε κυκλοφορία τα πρώτα τρόλεϊ στη γραμμή Πατήσια-Αμπελόκηποι. Τα επόμενα χρόνια έγιναν διάφορες προσπάθειες εκσυγχρονισμού της λειτουργίας τους και μία από αυτές πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα.

Ειδικότερα, στις 4 Μαρτίου του 1976 ξεκίνησε η κυκλοφορία των τρόλεϊ της Αθήνας χωρίς εισπράκτορα. Η επιβίβαση γινόταν από την μπροστινή πόρτα. Οι επιβάτες κατέβαλαν το αντίτιμο της διαδρομής σε δραχμές σε ένα κουτί το οποίο ήταν τοποθετημένο δίπλα στον οδηγό. Η αποβίβαση των επιβατών γινόταν αποκλειστικά από την πίσω πόρτα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα ρεπορτάζ του 1976 που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Απόστολος Αποστολόπουλος στο οποίο γίνεται λόγος για την αλλαγή στις μεταφορές των επιβατών των τρόλεϊ. Αρχικά, παρουσιάζονται οι λεπτομέρειες τού νέου τρόπου καταβολής του αντιτίμου της διαδρομής την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας των 10 νέων τρόλεϊ χωρίς εισπράκτορα.

Το ρεπορτάζ ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την είσοδό μόνο από την μπροστινή πόρτα των οχημάτων, καθώς και για την ανάγκη τοποθέτησης του ακριβούς αντιτίμου της διαδρομής στο κουτί της εισόδου, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων. Παράλληλα προβάλλονται πλάνα από τις πρώτες ώρες κυκλοφορίας των νέων τρόλεϊ και την συμπεριφορά των επιβατών.

Δείτε το αποκαλυπτικό video…

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν οι Έλληνες οδηγοί αρνούνταν να φορέσουν ζώνη ασφαλείας (video)

H επική καταδίωξη που έγραψε ιστορία στους δρόμους του Πειραιά (video)

Τι πρέπει να καταλάβεις όταν δεις γαλάζιο φως σε αυτοκίνητο της Mercedes