Video: Πόσο επηρεάζει η διάσταση των ελαστικών την αυτονομία ενός αυτοκινήτου;


Μια… επιστημονικά τεκμηριωμένη δοκιμή δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που σχετίζονται με την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πώς αυτή σχετίζεται με τις διαστάσεις των ελαστικών ενός οχήματος.

  • 17/11/2020

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας μαζί με το άγχος της αυτονομίας -περίφημο range anxiety- που τα συνοδεύει.

Υπάρχουν ωστόσο τρόποι για να κάνουμε την ηλεκτροκίνητη καθημερινότητά μας πιο εύκολη, πραγματοποιώντας τις σωστές επιλογές και αλλάζοντας συνήθειες που μέχρι σήμερα δεν είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στη συμβίωσή μας με ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

Προφανώς και η κατανάλωση καυσίμου εξακολουθεί να απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, ωστόσο, σε ένα ηλεκτρικό όχημα το κομμάτι της κατανάλωσης ενέργειας αναδεικνύεται για τους γνωστούς λόγους σε ένα ζήτημα ζωής και θανάτου.

Ακόμα και οι λεπτομέρειες, λοιπόν, μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές, αν και μόνο λεπτομέρεια δεν είναι η επιλογή ενός ελαστικού.

Δεν αναφερόμαστε μόνον στον τύπο του ελαστικού αλλά κυρίως στη διάστασή, η οποία πέρα από την οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και την ενεργειακές απαιτήσεις του.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο κανάλι του Engineering Explained στο YouTube, επισημαίνοντας το προφανές.

Τα ελαστικά μεγαλύτερης διαμέτρου και πέλματος αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας. Όχι μόνο εξαιτίας της αυξημένης αντίστασης κύλισης, του μεγαλύτερου βάρους αλλά και εξαιτίας της μεγαλύτερης αεροδυναμικής αντίστασης.

Συνυπολογίζοντας όλους του παράγοντες, η επιβάρυνση που προκύπτει από ένα ένα ελαστικό 20 ιντσών σε σχέση με ένα ελαστικό 18 ιντσών φτάνει το 14,9%. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι αν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο διαθέτει μια μέση αυτονομία 300 χιλιομέτρων τότε με ένα αποδοτικότερο ελαστικό το νούμερο αυτό θα άγγιζε τα 345 χιλιόμετρα.

Όλα αυτά βάσει σύνθετων μαθηματικών τύπων που έρχονται να επιβεβαιώσουν την κοινή λογική και να αμφισβητήσουν την πάγια πρακτική των κατασκευαστών να αυξάνουν τις διαστάσεις των τροχών και των ελαστικών για λόγους αισθητικής και όχι μόνο.