Υγρόν... πυρ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα καύσιμα!


Η αναταραχή στις αραβικές χώρες πυροδοτεί έκρηξη στις τιμές των καυσίμων. Η αμόλυβδη έχει εκτιναχτεί στα 1,64 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο. Σε τρεις εβδομάδες το πετρέλαιο θέρμανσης ανέβηκε τέσσερα λεπτά

  • 28/2/2011

 

Η αναταραχή στις αραβικές χώρες πυροδοτεί έκρηξη στις τιμές των καυσίμων. Η αμόλυβδη έχει εκτιναχτεί στα 1,64 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο. Σε τρεις εβδομάδες το πετρέλαιο θέρμανσης ανέβηκε τέσσερα λεπτά

Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες το πετρέλαιο θέρμανσης ανέβηκε τέσσερα λεπτά το λίτρο, ενώ η απλή αμόλυβδη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης πάνω από τρία λεπτά.

Οι οικογένειες... γονατίζουν καθώς αδυνατούν, λόγω και της οικονομικής ύφεσης, να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Μετρούν νέες απώλειες στους προϋπολογισμούς τους από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματίες μετρούν νέα άνοδο του κόστους παραγωγής και λειτουργίας των εταιρειών τους και είτε θα αναγκαστούν να τις κλείσουν είτε να μετακυλίσουν μέρος των ανατιμήσεων στην κατανάλωση. Ενεργοβόρες επιχειρήσεις ή άλλες που παράγουν προϊόντα με πρώτη ύλη το πετρέλαιο αλλά και απλές εταιρείες που καταναλώνουν ντίζελ για τις μετακινήσεις των οχημάτων τους, τρώνε νέο... χαστούκι μετά την τεράστια πτώση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η ύφεση.

Και δεν είναι μόνο η ακρίβεια στα καύσιμα αλλά και η αισχροκέρδεια. Εκτιμήσεις του Πολυτεχνείου θέλουν το 10% των πρατηρίων της χώρας, περίπου 800 με 1.000, να κλέβουν με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς τους καταναλωτές. Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας ανακοίνωσε τη σύλληψη βενζινοπώλη που «πείραζε» τις τέσσερις αντλίες της αμόλυβδης και τον παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ αφαιρείται και η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου του.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, η αμόλυβδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει εκτιναχθεί στο 1,64 ευρώ το λίτρο (μέσα επίπεδα), το πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,84 ευρώ και το ντίζελ κίνησης στο 1,451 ευρώ.

Το... ράλι των τιμών ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες όταν ξέσπασαν αρχικά οι ταραχές στην Αίγυπτο και εδώ και δύο εβδομάδες συνεχίζονται στη Λιβύη. Στη διεθνή αγορά, για το ίδιο διάστημα, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ ανέβηκε 13% και έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 112,39 δολάρια, ενώ το αργό... σταμάτησε στα 96,47 δολάρια σημειώνοντας αύξηση 12%.

Ο υφυπουργός, ερωτηθείς χθες για τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, υποστήριξε ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν διαπιστώνονται εναρμονισμένες πρακτικές και μέθοδοι παραβίασης του ανταγωνισμού. Σημείωσε δε, πως «οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και οι βενζινοπώλες έχουν περιορίσει τα περιθώρια κέρδους».

Ωστόσο, στις υπηρεσίες του υπουργείου έχει σημάνει συναγερμός, λένε πληροφορίες, και παρακολουθείται η αγορά καυσίμων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παράβασης των κανόνων λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Η αμόλυβδη βενζίνη μάλιστα σε ορισμένες περιοχές έχει φτάσει και στα 1,84 ευρώ το λίτρο!

Πατήστε εδώ για περισσότερα στο e-go.gr