Alpine: Προχωρά με την εξέλιξη του ηλεκτρικού sportscar παρά το «διαζύγιο» με τη Lotus


Η Alpine ετοιμάζεται να λανσάρει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, παρά τον χωρισμό της με τη Lotus.

  • ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/6/2023

Τον περασμένο Μάιο, τα δύο μέλη της συμμαχίας Alpine-Lotus ανακοίνωσαν ότι η συνεργασία τους ολοκληρώνεται πριν καν ξεκινήσει, με αποτέλεσμα τα σχέδια για κοινό πρότζεκτ με βάση τον ηλεκτρισμό να μπαίνουν στον «πάγο».

Παρόλο που δεν κρυβόταν κάποιος δραματικός λόγος πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση και οι δύο μεριές επιβεβαιώσαν ότι το «διαζύγιο» λήφθηκε με φιλικούς όρους, όλα εδειχναν ότι η Alpine θα έστρεφε το βλέμμα της αλλού για την εξέλιξη του EV υψηλών επιδόσεών της. Ο κύριος υποψήφιος γι αυτόν τον ρόλο ήταν η Geely, με την οποία η Alpine διατηρεί αρκετά στενές σχέσεις, όμως το Bloomberg ανέφερε εδώ και αρκετό καιρό ότι οι Γάλλοι θα εστιάσουν στην εξέλιξη της δικής τους τεχνολογίας.

Αυτό ακριβώς ήρθε να επιβεβαιώσει ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Luca de Meo, ο οποίος μίλησε σε επιλεγμένα μέσα κατά τη διάρκεια τηςπαρουσίασης του Renault Rafale στο Παρίσι πριν λίγες ημέρες: «Το συζητήσαμε αρκετά και καταλήξαμε στο να δημιουργήσουμε τη δική μας πλατφόρμα.»

Περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο μοντέλο θα αποκαλυφθούν στις 26 Ιουνίου, στην ημέρα επενδυτών της εταιρείας, με τον de Meo να επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν, αλλά για μία ολόκληρη γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων που θα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα.

Αυτό είναι λογικό, αφού το κόστος της εξέλιξης μιας νέας πλατφόρμας από το μηδέν, με τα έξοδα να αναλαμβάνονται εξ ολοκλήρου από μία αυτοκινητοβιομηχανία, είναι αρκετά υψηλό. Βέβαια, ο επωμισμός όλου του βάρους του έργου από την Alpine, πιθανώς να καθυστερήσει την ημερομηνία κυκλοφορίας του EV. Το αρχικό πλάνο ήταν το ηλεκτρικό sportscar να καταφτάσει στις εκθέσεις των Γάλλων μέχρι το 2026, όμως είναι άγνωστο αν αυτό θα τηρηθεί, δεδομένης της αλλαγής στρατηγικής.